BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton a forint az euróval és a svájci frankkal szemben

DEVIZA Az alacsony, és tovább csökkenő jegybanki kamat miatti aggodalom is nyomasztja a befektetőket

Kéthónapos mélypontra esett a forint az euróval szemben, a vezető magyar részvények is gyengén teljesítenek. A múlt hét elején tapasztalható 305-ös árfolyamról 310 forintra emelkedett az euró ára. A svájci frankért közel 255 forintot kértek, ami háromhavi mélypontot jelent a hazai deviza szempontjából. Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza szerint a devizahitelek kivezetése miatt forrong a magyar piac, miután a kormány részéről egymást érik a nyilatkozatok ebben az ügyben. „A bankok teherviseléséről eddig keringő 400 milliárd forintnyi becslés helyett már 900 milliárdos veszteség sem tűnik elképzelhetetlennek” – emelte ki Kerékgyártó Imre. Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője lapunknak azt írta, hogy korábban optimistább volt a piac a devizahitelesek megsegítésének „piackonformitásával” kapcsolatban, amit most megint a rideg kijózanodás követ.

Az Equilor közgazdászai úgy látják, a további kamatcsökkentések víziója is gyengítheti a forintot. Kuti Ákos kiemelte: az alacsonyabb alapkamat miatt a befektetők egyre kevésbé rajonganak a forintért. „Ilyen környezetben könnyebben gyengül a hazai deviza még akkor is, ha külföldön jókedvűek a befektetők” – mondta az Equilor vezető közgazdásza. Az Európai Központi Bank monetáris lazítása és a nulla százalék körüli hazai infláció miatt egyre többen gondolják úgy, hogy a jelenlegi 2,3 százalékról még további 30 bázisponttal csökkenti a kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Sőt, megjelentek a 2 százalék alatti kamatot valószínűsítő előrejelzések is annak ellenére, hogy Matolcsy György MNB-elnök korábban a 2 százalékos prognózist is túlzásnak tartotta.

Van egy harmadik tényező is, ami kedvezőtlenül hat a forintra. A jegybank irányadó eszközének átalakításával (az MNB-kötvényt betétre cserélik) az állampapírok felé tereli a bankszektort. A pénzintézetek kötvényeket vásárolnak, ami lenyomja a hozamokat, emiatt pedig a külföldi befektetők számára kevésbé lehet vonzó a forint alapú államkötvény.

Egyelőre a gyengülés ellenére sincs nagy baj. „Nincs elmozdulás az idei évre jellemző 302-314-es euró/forint sávból, és vélhetően nem is lesz, amíg a világban tart a kedvező hangulat” – vélekedett Balásy Zsolt. Kerékgyártó Imre úgy gondolja, hogy az elmúlt napok gyengülése után a forint elhagyhatja a 302-308 közötti sávot. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza szerint pár hónap alatt ismét a 300-as szint felé mozdulhat az euróval szembeni árfolyam, köszönhetően a rendkívül kedvező hazai külső egyensúlyi pozíciónak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.