BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megadóztatnák a jogtalanul kivetett adót?

Bár a közszféra magas végkielégítéseire jogtalanul vetettek ki 98 százalékos adót, az érintettek várhatóan mégsem kapják vissza teljes mértékben a pénzüket, mert adózniuk kell belőle - írta az Origo. A parlament ősszel dönthet.

A kormány döntése értelmében a közszféra magas végkielégítéseire 2010-2013 között kivetett, ám az Alkotmánybíróság által eltörölt 98 százalékos különadót a jövedelemszerzéskor hatályos személyi jövedelemadóval és az egészségügyi hozzájárulás összegével kell csökkenteni – közölte az Origóval a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a jogtalanul kivetett különadót nem kapják vissza teljes mértékben az érintettek. Az adó alapja ugyanis visszamenőleges hatállyal szja-kötelessé válhat, vagyis a végkielégítések nem 98, hanem - időszaktól és jövedelemtől függően 16, 17 vagy akár 32 százalékkal - fognak adózni, és az is lehet, hogy ehhez még hozzájön a 27 százalékos eho is. Eredetileg a pofátlanul magasnak nevezett végkielégítések nem tartoztak az szja adóalapja alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.