BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EBRD-IMF: Borúsabb előrejelzések, hiába olcsó az olaj

Az olajárak gyors megfeleződése áldás az importőröknek, az orosz gazdaság vártnál sokkal nagyobb, majdnem ötszázalékos idei visszaesése valóságos csapás a hozzá szorosan kötődő országoknak. Ez a legfontosabb újdonsága a Kelet-Európától Észak-Afrikáig összesen 35 országot elemző Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzésének. A szakértők még szeptemberben is arra számítottak, hogy a felvevőpiacának szűkülését, bevételeinek visszaesését megszenvedő orosz gazdaság csupán 0,2 százalékos recessziót él át 2015-ben. Hasonlóan fogalmaz frissített és borúsabb előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely háromszázalékosra becsüli az orosz gazdaság ez évi süppedését.

Az EBRD felelősségi körébe tartozó térség gazdaságai az orosz hatás miatt 0,3 százalékkal zsugorodnak idén. Ez azonban csak az átlag. A közép-európai és balti régióba sorolt nyolc gazdaság a múlt évi 2,8 százalékos ütemről 2,6 százalékra lassíthat, amibe az orosz fejlemények mellett belejátszik, hogy általában véve sem kedvező a világgazdasági környezet - lassít a kínai gazdaság és araszol az eurózóna.

A jelentés kitér a magyar gazdaság értékelésére is. A londoni székhelyű bank közgazdászai szerint idén már nem érvényesülnek a múlt évi egyszeri tényezők, mint az uniós alapok fokozott felhasználása és a rezsicsökkentés. Az év közepe óta veszít üteméből a gazdaság, csaknem elenyészett az ipari termelés, amiben a német gazdasági lanyhulás is közrejátszik. A külső környezet sem segít, a költségvetésben megszorításokat kell alkalmazni, hogy a kormány a tervezett eszközvásárlásokat végrehajthassa. Ennek nyomán az amúgy is lassú növekedési trendjébe illeszkedik vissza a magyar gazdaság, amely 3,2 százalékosra becsült, egyszerinek ígérkező tavalyi bővülési iramával Lengyelországgal együtt kiemelkedett a közép-európai és balti nyolcasból. Ám idén Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia is újra megelőzi. Horvátország és Szlovénia a kivétel. Az EBRD idén 2,4 százalékos növekedést vár Magyarországon.

Az IMF is úgy látja, hogy egyrészről jól jön az olcsó olaj a világgazdaságnak - derül ki a Pekingben közzétett jelentésből –, kivéve persze az exportőröket, de a növekedési kilátások romlása miatt közben gyengül a beruházási hajlandóság. A pénz- és tőkepiacokat is nagy kilengések jellemezhetik. Idén 3,5, jövőre 3,7 százalékkal bővülhet a világgazdaság, az októberi prognózishoz képest ez 0,3-0,3 százalékos módosítás – lefelé. Az Egyesült Államok akár fél százalékkal gyorsabb, 3,5 százalék körüli iramot diktálhat, de az eurózóna nagy gazdaságai 0,2-0,5 százalékkal lassabban, inkább csak egy százalékot alig meghaladó ütemben növekedhetnek, és Kína sem éri el a hétszázalékos tempót.

Azt tanácsolja az IMF, hogy a fejlett államokban a fiskális kiigazítás folyamatát át kéne gondolni, támogatni kellene a növekedést és az infrastrukturális beruházásokat. A jegybankok pedig ne hagyják megemelkedni a reálkamatokat, ha az infláció még alacsonyabb szintekre süllyedne.

A 2015-ös gazdasági kilátásokról a Világgazdaság csütörtökön tartja évindító konferenciáját, amelyen kormánytagoktól és neves előadóktól első kézből kaphatnak információkat. Program és részletes információk: vg.hu/konferencia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.