BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atom: ötven éve erősödik a paksi kötelékek

Az orosz–magyar nukleáris kapcsolatok a Paksi Atomerőmű építéséhez kapcsolódnak. Az orosz kivitelezésű beruházásról 1966-ban döntöttek, a megvalósítás 1969 és 1987 között, 22 évig folyt. Tavaly az erőmű négy blokkja adta az országban előállított villamos energia 53,6 százalékát. Az egységek öregedése miatt szükségessé vált az üzemidejük meghosszabbítása. A munka jelentős orosz részvétellel folyt és folyik, de az így kapott, többlet élettartam lejártával le kell állítani az erőművet. A döntéshozók évekig egyet is értettek abban, hogy fel kell készülni a kieső egységek pótlására. A 2010-es kormányváltás után azonban a projekt ügye politikai csatározás színtere lett, hol környezetvédelmi, hol gazdaságossági, hol pénzügyi, hol geopolitikai (erősödne az Oroszországtól való függésünk) okokra hivatkozva, de sokan puszta energiapiaci folyamatokkal is érveltek a projekt ellen. A beruházási döntés azonban a múlt év elején megszületett, ahogyan decemberben az azt kiegészítő három szerződés is. A két új blokk mintegy 80 százalékban orosz hitelből épülhet, a fővállalkozó Roszatomnak 40 százalékig magyarországi beszállítókkal kell dolgoznia. Magyarországi érdekeltsége a Ganz EEG jelentős beszállítója az anyacég által épített atomerőműveknek.

A két ország nukleáris kapcsolatai kiterjednek a meglévő, és most már az építendő atomerőmű fűtőelemekkel való ellátására is, a létesítmény üzemidejének végig, továbbá a használt üzemanyagok oroszországi visszaszállítására, és a mindezekkel kapcsolatos, közös tudományos munkára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.