BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tűnt el a cigaretta, csak átalakult?

Megnégyszereződött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által tavaly lefoglalt vágott és finomra vágott dohány mennyisége: míg 2013-ban ez 6,7 tonnát tett ki, addig 2014-ben már 27 tonnát foglaltak le. Az adóhatóság arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a cigaretta esetében is jelentős a növekedés, hiszen 102 millió szál dohányterméket foglaltak le a 2013. évi 70 millió után. Idén januárban pedig 3,8 millió szálat sikerült kivonni az illegális kereskedelemből 131 millió forint értékben.

A februári adatot bizonyára alaposan megdobja majd, hogy nemrég Európa eddigi legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel Vecsésen. Egy telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le, ebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. A percenként 2 ezer szál kapacitású gyártósoron fél év alatt 11 milliárd forint piaci értékű cigarettát lehetett volna előállítani.

A NAV azt már korábban elismerte, hogy a magyar dohánypiacra, de különösen a cigarettáéra az elmúlt másfél évben EU-szinten is egyedülálló, mintegy 15 százalékos áremelkedés volt jellemző. Ennek hatására megélénkült az illegális piac: becslések szerint Magyarországon a legális forgalom a korábbi évi 12 milliárd szál cigarettáról 7,3 milliárd szálra csökkent tavaly, miközben vágott dohányból változatlanul mintegy 5 ezer tonna fogy (ebből legalább évi 9 milliárd szál készíthető).

Az adóhatóság és a dohánygyárak is arra hívták fel lapunk figyelmét: ha az éves cigarettamennyiségeket kiegészítjük a vágott dohányból készíthetővel, akkor kiderül, hogy maga a fogyasztói piac nem, vagy alig csökken. Vagyis a legális kereskedelemből az a 2-3 milliárd szál cigaretta nem tűnt el, csak átalakult. Egy újítás révén egy szál cigarettába sokkal kevesebb tömegű dohányt kell tölteni (0,6 grammot szálanként, míg az ipari gyártású cigarettába 0,9 grammot), így azonos tömegű expandált dohányból több cigaretta sodorható, mint a hagyományosból.

Nagy erők dolgoznak tehát azon, hogy bebizonyítsák, Magyarországot nem lepte el az illegális cigaretta. A GfK Hungária legutóbbi felméréséből azonban már az derült ki, hogy a cigaretta magyarországi feketepiacának aránya meghaladja a 12 százalékot. Ráadásul a kutatás nem tért ki a fogyasztási dohányra, és nem terjedt ki a kisebb városokra, falvakra sem. Mindezeket számításba véve a cigaretta hazai feketepiacának becsülhető aránya jelentősen meghaladhatja a 12 százalékot a GfK szerint.

A trafikosok látszólag jól jártak, hiszen a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közlése szerint a nemzeti dohányboltok tavaly 535 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, így átlagosan évi mintegy 90 millió forintos forgalma lehet egy trafiknak. Csakhogy a különbségek igen jelentősek: a Világgazdaság információi szerint Sopron környékén akad 600 millió forintos éves forgalom is, míg az eldugottabb falvakban gyakori a 24 millió forintos (a nyereséges működéshez legalább havi 7-8 millió forint kellene). A legolcsóbb cigaretta most a Róna Kft-hez tartozó Austin 830 forinttal, a Marlboro csomagja már 1060 forint és folyamatosan drágul.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.