BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A katari futball-világbajnokság beszállítója lett a székesfehérvári gyár

A katari futball-világbajnokság stadionjának légkondicionáló berendezéséhez is szállít nagy teljesítményű szivattyút a dán szivattyúspecialista, a Grundfos magyar leányvállalata, amely tavaly ötödével növelte forgalmát

Jó döntésnek bizonyult a dán szivattyúspecialista, a Grundfos csoport negyedik magyarországi gyárának felépítése Székesfehérváron. A másfél éve átadott egység teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy a Tatabányán és Székesfehérváron már 2-2 üzemmel rendelkező Grundfos Magyarország Kft. árbevétele tavaly ötödével 155,2 milliárd forintra emelkedett.

Eddig 10,5 milliárd forintot fordított a Grundfos az újabb székesfehérvári gyárra, amely ma 206 embernek ad munkát, de év végéig 350-re emelkedik a létszám. Addigra – a szükséges gyártóberendezések telepítésével együtt – közel 12 milliárd forintra nő az üzem beruházási összköltsége. Ebbe beletartozik a k+f központ laboratóriuma is: a 2500 négyzetméteres kutató labor mellett 1500 négyzetméteren technológiafejlesztés folyik majd. A fejlesztő központ akár 120 kutató mérnöknek is munkát adhat. A Grundfos Magyarország kutatás-fejlesztési részlegének hatvan mérnöke eddig csupán a már meglévő termékek továbbfejlesztését végezte, a beruházás révén azonban már új termékek tervezésére is mód nyílik.

Azért lett szükség a negyedik üzem építésére, mert a nagy szivattyúkat is előállító tatabányai gyár kapacitását már nem lehetett bővíteni. Így az új üzemben egyaránt készülhetnek a nagyobb sorozatú szivattyúk és az egyedi vevői igény szerinti gépek is. Az akár 3-4 méter magas, 50-800 kilowattos óriásszivattyúk főként exportra készülnek a szennyvízkezelők egyedi igényei alapján. Így az elmúlt évben egy Marokkói kisváros komplett szennyvízkezelési rendszere – 13, egyenként négy méter magas, 8 tonnás szivattyú – készült Székesfehérváron, ugyanakkor a cég elnyerte a 2022-es katari labdarúgó VB nyitott stadionjának a légkondicionálásához való szivattyúk szállítását.

A 25 ország számára közmű- és épületgépészeti szivattyúkat, valamint az ezekhez elektromotorokat készítő Grundfos magyarországi beruházásai az elmúlt év végéig 72,9 milliárd forintra rúgtak és csak a tavalyi összeg 4,16 milliárd forint volt. Hasonló összegről szól az idei beruházási terv is amiből 2,5 milliárdot fordítanak az első tatabányai üzemben egy új gépsor telepítésére.

Az első negyedévben 50 százalékkal emelkedett a dán anyacég 1997-ben létrehozott kereskedelmi vállalata, a törökbálinti Grundfos Hungária Kft. árbevétele, amelynek neve január óta Grundfos South East Europe Kft.-re (GSE) változott. A magyarországi termékforgalmazás és a szervizközpont működtetése mellett a társaság innen irányítja – Görögországot leszámítva – a Dél-kelet Európai régió 12 országában lévő leányvállalatokat, de közülük Szlovéniát idén már a törökbálinti központi raktárból látják el áruval. Amint Jánvári József, a GSE vezetője elmondta, az első negyedéves bővülést részben a szlovéniai eladások eredményezték, de a magyarországi épületgépészeti beruházások a szlovéniai eladások nélkül is körülbelül harmadával növelték a társaság forgalmát. Ennek ellenére a cégvezető a hazai eladás növekedést év végéig 10 százalékra teszi, viszont a szlovén piaccal együtt a forgalom meghaladhatja a 8 milliárd forintot.

A dánok Magyarországon

A ma kétezer fős Grundfos Magyarország 15 éve kezdte meg a termelést, miután a korábban Dániában folyó motorgyártást az anycég áthelyezte Tatabányára. Egy 1999-ben végzett megvalósíthatósági tanulmány alapján Magyarország bizonyult Dánia legjobb alternatívájának. Az első három üzem közül először a tatabányai villanymotorgyár kezdte meg a munkát 2000-ben 15 ezer négyzetméteren, de öt év múlva 10 ezer négyzetméterrel bővíteni kellett. A második, ugyancsak 15 ezer négyzetméteres, 2002-ben létesített üzem szivattyúkat gyárt, hat éve pedig Székesfehérváron avatták fel a harmadik, majd tavaly előtt a negyedik magyarországi gyárat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.