BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iráni atomprogram: nem zavarja a tárgyalókat, hogy kicsúsztak a határidőből

Az eredeti határidőből kicsúsztak a világ nagyhatalmai és Irán az atomtárgyalásokon, de ma folytathatják az egyeztetést. Eredetileg úgy volt, hogy éjfélig kell megállapodásra jutniuk az iráni atomprogramról - végül ezt nem tudták tartani, de az eddigi hírek arról szólnak, hogy van előrelépés.

Ma kora reggel már folytatták is a tárgyalást Lausanne-ban az iráni atomprogramról. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország eredetileg azt kérte Irántól, hogy adjon biztosítékot: nem képes egy éven belül atombombát gyártani. Irán eddig annyit közölt, hogy nincs ilyen tervük. Az eredeti terv szerint éjfélig meg kellett volna egyezni.

Az orosz külügyminiszter azt nyilatkozta: minden kulcskérdésben egyezségre jutottak Iránnal. A nyugati vezetők nem ennyire optimisták, ők még mindig jelentős nézeteltérésekről beszélnek. Az Egyesült Államok tárgyalói pedig úgy látják, hogy elég haladást sikerült ahhoz elérni, hogy ne legyen baj a határidő túllépéséből, de még komoly viták vannak hátra szerintük is.

A nyilatkozatokból épp csak a legfontosabb maradt ki: az, hogy pontosan miről is egyeztek meg. A tárgyalásokról sok információ nem szivárgott ki, ám ez hamarosan változhat. Dzsavad Zarif, Irán külügyminisztere azt nyilatkozta: reményei szerint már ma befejezhetik a munkát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.