BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A törlési kérelmek nem egészen felét teljesítette a Google

A beérkezett törlési kérelmek kevesebb mint felét teljesítette a Google az elmúlt egy évben – derül ki a cég által a napokban nyilvánosságra hozott adatokból. Egy spanyolországi per során az Európai Bíróság 2014. májusi döntésében úgy határozott, hogy a magánszemélyeknek jogukban áll, hogy a Google-hoz hasonló keresőmotoroktól a róluk szóló bizonyos találatok eltávolítását kérjék. A rendelkezés szerint a szolgáltatóknak minden ilyen eltávolítási kérelmet meg kell vizsgálniuk, és csak akkor jeleníthetik meg a keresési eredményeket, ha ahhoz közérdek fűződik.

A „felejtés jogaként” is emlegetett lehetőséggel a Google közlése szerint 254 ezer alkalommal éltek Európában az elmúlt egy évben. Összesen több mint 922 ezer URL-t (internetes címet) vizsgáltak meg a kérelmek kapcsán a társaság szakemberei, és ezek 41,3 százalékát távolították el a keresési találatok közül.

Valószínűleg, a Google-nél is érezhették, hogy meglepően alacsony ez az arány, ezért néhány példát is megosztottak a közvéleménnyel arról, hogy milyen igények érkeztek hozzájuk és azokban az esetekben hogyan döntöttek. Ezek között szerepel egy magyar is, amely során egy magas rangú köztisztviselő kérte arra a céget, hogy távolítsanak el olyan, a közelmúltban megjelent cikkeket, amelyek egy több évtizedes büntetőítélettel foglalkoznak. A Google nem tett eleget ennek a kérésnek.

A vállalatnak nyílt levelet írt 80, az internettel foglalkozó szakértő – jellemzően egyetemi tanárok és kutatók a világ minden pontjáról -, amelyben az információközlés hiányosságaira hívták fel a figyelmet. A levelet aláírók szerint ugyanis sokkal részletesebb adatokat kellene megosztani. Így például a levél szerzői által „anekdotának” titulált konkrét példák nem igazán nyújtanak betekintést abba, hogy pontosan milyen jellegű és mennyiségű információt távolítottak el a keresési eredmények közül, milyen elveket követ a Google a magánszféra védelméhez való jog és a szólásszabadság viszonyában, valamint a különböző kategóriákba sorolható igényeket milyen arányban fogadták el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.