BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két százalékot fizet a Plotinus részvényre váltható kötvénye

A korábbi sikeres átváltható kötvény kibocsátás után újabb, ezúttal fix kamatozású kötvényt dob piacra a Plotinus Nyrt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett holdingcég kétmilliárd forintos kötvényprogramja keretében legalább 50 millió forint értékben tervez értékesíteni vállalati kötvényeket, amelyek évi két százalékot kamatoznak a négy éves futamidő alatt, viszont a kötvényes kezdeményezésére bármikor Plotinus részvényre válthatóak. A cserearányt úgy határozták meg, hogy 5000 forint fölötti részvényárfolyamnál éri meg átváltani (egy százezer forint névértékű kötvényért 20 részvényt lehet kapni), míg jelenleg 4350 forint a tőzsdei árfolyam.

A kötvény vonzereje aligha a kamatszelvény lesz, az elmúlt másfél évben kiemelkedően jól teljesítő Plotinus inkább olyan konstrukciót kínál az új kötvénnyel, ami anélkül részesíti a befektetőket az árfolyamnyereségből, hogy az esetleges részvényár esés kockázatát futniuk kellene. Ennek a biztosításnak az ára lényegében az a 15 százalék, amivel drágábban jut majd részvényhez, aki az új kötvényből vásárol. Ez az opciós díj nem is tűnik magasnak, ha a társaság elmúlt 12 havi teljesítményét nézzük, ekkor ugyanis mintegy 60 százalékkal növekedett az eszközérték.

A múltbeli teljesítményből persze nem tanácsos kiindulni, már csak azért sem, mert - mint Zsiday Viktor a társaság elnöke lapunknak korábban elmondta - főként a reálszférába tartozó befektetéseket szeretnének finanszírozni a friss forrásból. Ezeknek a megtérülése pedig alighanem lassabb, mint a tőzsdei ügyleteké. A társaságnak egy gerincgyógyászati, egy autólízing, és egy ingatlanfejlesztő érdekeltsége van eddig ezen a területen, de nyeresége zömét a tőzsdén érte el. A kötvény jegyzése június 15-től 18-ig tart, a forgalmazó az Equilor Zrt. lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.