BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összevesztek a pénzügyminiszterek

Ma kellene meghozni a végső döntést a görög adósságrendezéssel kapcsolatban, ám az euróövezeti pénzügyminiszterek kilencórás ülésükön csak egy dologban tudtak megegyezni: éjfélkor elmentek aludni. Hírek szerint kibékíthetetlen ellentétek vannak az egyes országok között, a Grexit hívei közül tegnap a finnek hallatták a hangjukat, a német pénzügyminiszter pedig sajátos javaslattal élt.

Eredmény és nyilatkozat nélkül szakították félbe éjféltájt az euróövezeti pénzügyminiszterek Görögországról szóló ülését. A délután háromkor kezdődött egyeztetésnek kellett volna döntenie arról, elfogadják-e a valutaunió országai az athéni kormány adósságkonszolidációval kapcsolatos tervét, ám a kiszivárgott hírek szerint nemhogy közeledtek volna az álláspontok, de újabb árkokat is kiástak a tizenkilencek.

A délután folyamán röppent fel például az a hír, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azt javasolta: vagy sürgősen módosítsák a görög parlament által szombaton hajnalban jóváhagyott reformtervet, vagy Görögország legalább öt évre hagyja el az euróövezetet. A Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung értesülését a berlini kormány nem erősítette meg, cáfolták annak az egyoldalas papírnak a létezését is, amely felvázolta a fiskális szigor legkövetkezetesebb európai képviselőjének ötletét, ahogy azt is, a javaslatot Schäuble felvetette volna a brüsszeli egyeztetésen. Később azonban kiderült: Angela Merkel kancellár és helyettese, Sigmar Gabriel is elutasította a görögök blöffszerű felvetéseihez méltó javaslatot. (Gabriel éjféli Facebook-posztjában egyenesen azt írta: a görögök időleges kilépése az euróövezetből csak akkor elképzelhető, ha a görögök is így itélik jobbnak – vagyis kizárta a kizárást.)

Azért is nehezen elképzelhető a javaslat véghezvitele, mivel ezt gyakorlatilag minden nyilatkozó kivitelezhetetlennek tartja. Nem derült ki persze, hogy Schäuble az euró megtartásával zárná ki a görögöket a valutaunióból, vagy a drachmát látná szívesen a dél-európai országban, ahogy az sem, milyen jogi alapon intézné a „szünetet”.

A jogi csűrcsavar kapta a főszerepet néhány órával később is, amikor kiszivárgott: a finn koalícióból való kilépéssel fenyegetnek a Finnek (korábban Igazi Finnek néven megismert euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt) arra az esetre, ha Helsinki beleegyezik a harmadik görög mentőcsomagba. A vétó jelentőségét némileg árnyalja, hogy az állandó euróövezeti mentőalap, az ESM (ebből kérne Athén pénzt újabb három évre) szabályai szerint egy mentőcsomag elfogadásához elég, ha a jóváhagyó „részvényesek”, vagyis a tagországok tulajdonrészének aránya eléri a 85 százalékot. A blokkoláshoz tehát 15 százalékra van szükség, a finneknek ehhez képest 1,7852 százalékuk van, vagyis több tagországot kell maguk mellé állítaniuk. A harmadik mentőcsomag ellenzői – és/vagy a Grexit – támogatói között tartják még számon Szlovéniát és Szlovákiát, illetve a balti államokat. Németország pedig önmagában is vétózni tudja a mentőcsomagot – Schäuble tervének negatív fogadtatása után azonban kérdéses, Angela Merkel hogyan lép. A kancellárt már így is keményen bírálják mindkét oldalon: párttársai engedékenysége, az európai közvélemény pedig szigora miatt.

A berlini kormány helyzetét az sem könnyíti, hogy az már a tárgyalás kezdete előtt is világos volt: az EU másik „motorja”, Franciaország teljes mellszélességgel áll ki a görög mentőcsomag mellett. Úgy tudni, a párizsi kormány szakértői az athéni javaslatcsomag kidolgozásában is részt vettek, és nem csak a Manuel Valls vezette kabinet tagjai, de szokatlan módon még az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős francia tagja, Pierre Moscovici is a megegyezésre szólított fel minden felet.

Az ülés félbeszakításakor láthatóan nagyon messze voltak egymástól az álláspontok, a nyilatkozatokból még az sem világlott ki, hogy vasárnapra megoldás születhet-e az ügyben. (Ehhez képest Jeroen Dijsselbloem holland politikus, a tanács elnöke pénteken még arról beszélt: akár aznap előzetes értékelést tudnak adni a görög reformtervről. Ebből csak annyi lett, hogy közölték: tárgyalásra érdemes a 13 oldalas dokumentum.)

A pénzügyminiszterek vasárnap 11 órakor folytatják, és sok idejük nincsen: délután négykor ugyanis már az euróövezeti állam- és kormányfők ülnek össze, hogy véglegesítsék a megállapodást. Ha azonban nem jutnak dűlőre, azt a találkozót akár rendkívüli EU-csúcs is követheti, a tervek szerint délután hatkor. Korábbi nyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy ezt cak abban az esetben tartják meg, ha a döntés tárgya a görögök euróövezetből való kilépése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.