BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A mai magyar építésügy szabályain van mit javítani

Gyorsított menetben kezd hozzá a hazai építésügy szabályainak átalakításához a kormány. Jó hír, hogy hozzákezd, és az is, hogy erről nem utólag szerzünk tudomást, amikor már a parlament előtt vannak a jogszabálytervezetek önálló képviselői indítvány formájában.

Időt is hagy – ráadásul eddigi gyakorlatához képest elég sokat – a tervezett lépések előkészítésére, bevezetésére. Már-már eleget. Több esetben még az is szerepel a határozatában, hogy a felelős miniszternek a változtatást a szakmai szervezetekkel egyeztetve kell kidolgoznia. Elég sok olyan, komplett ágazatok életét fenekestől felforgató új szabályozást láttunk az elmúlt években, hogy értékelni tudjuk mindezt.

Nem lenne baj, ha divatba jönnének ezek az intézkedéscsomagok, amelyek megmutathatnák a piaci szereplőknek is, hogy az ágazatukban mit és mikor akar a kormány. Ez elegendő időt ad a felkészülésre és a véleményezésre is. Ha úgy tetszik, a lobbizásra. Mára ugyan ehhez a szóhoz jóformán csak negatív jelentéstartalom kapcsolódik Magyarországon – nem is ok nélkül –, de ettől még igenis van annak társadalmi haszna, ha egy szakma elmondja a véleményét a tervezett állami intézkedésekről.

Például azért, hogy ne utólag kelljen alapvető és fölösleges hibákat javítgatni egy-egy jogszabályban. Ahogyan az megtörtént sok esetben az elmúlt években. Az állam dolga, hogy elutasítsa a csak magánérdeket tükröző javaslatokat, és támogassa azokat, amelyektől egy szabályozás jobb, használhatóbb, életszerűbb lesz a napi gyakorlatban.

A mai magyar építésügy szabályain van mit javítani annak érdekében, hogy az épített környezetünk szebb, élhetőbb, biztonságosabb, környezettudatosabb és maradandóbb legyen, miközben kiiktatódnak belőle a fölösleges bürokráciát növelő előírások. Szigorúbbá és megengedőbbé kell válnia egyszerre.

A kormány csomagjából még korai lenne kiolvasni a végeredményt, de az jó hír, hogy az érintettek elvileg nemcsak tudomásul vehetik a szabályokat, hanem valamennyire alakíthatják is. De legalábbis időben szólhatnak, ha baj lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.