BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áll az alku a hitelezőkkel

Görögország hozzájuthat a legnagyobb bankok feltőkésítéséhez múlhatatlanul szükséges 10 milliárd euróhoz, illetve további, költségvetési kiadásokat fedező 2 milliárdhoz, miután szombaton az Eurogroup elismerte, hogy Athén meghozta a szükséges reformdöntéseket. A 2 milliárdot már hétfőn folyósíthatják, ha az Európai Stabilitási Mechanizmus igazgatósága is rábólint – közölte Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának elnöke –, a banki tőkeinjekciókat még a felügyeleti hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Alekszisz Ciprasz kormánya nagy politikai árat fizethet ezért, mert a reformcsomagot úgy hagyta jóvá múlt héten a parlament, hogy két kormánypárti képviselő ellene szavazott. Pedig a hitelezőkkel folytatott alkuban Athén elérte, hogy a nem törlesztő jelzáloghitelesek jelentős részét ne lehessen kilakoltatni – igaz, eredetileg teljes felmentést reméltek. Cserébe viszont egy új, palackonként félcentes forgalmi adót vetnek ki a borra – amit a turizmus is megérezhet –, és felül kell vizsgálni a bankok irányítási előírásait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.