BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mennyit kapott Vajna az államtól a TV2-re

A kormány és az Eximbank hetek óta nem válaszol arra a kérdésre, hogy az állami pénzintézet adott-e (és ha igen, milyen összegű) hitelt Andy Vajnának a TV2 megszerzésére. Az indok: banktitkot sértenének, ha közölnék az információt - írja a Válasz.hu.

Az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila ugyan arra a megállapításra jutott, hogy az Eximbank és Vajna érdekeltsége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. közötti esetleges szerződés esetében banktitokra hivatkozva jogszerűen megtagadható a válaszadás, ám világossá tette: a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzése, a korrupció elleni harc és a demokratikus közvélemény formálása olyan kiemelt célok, amelyek érvényesülése szempontjából az információszabadság kiemelt szerepet tölt be, ezért támogatandónak tartja, hogy az ügyletről a felek tájékoztatást adjanak.

Egy hete Szijjártó Péter, az Eximbankot felügyelő külgazdasági miniszter váratlan kijelentést tett az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt: „az Eximbank semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően” - írta a Valasz.hu. Noha a „közpénzhez köthetően” kitétel nehezen értelmezhető egy állami pénzintézet esetében, az Eximbank finanszírozott médiavásárlást – és az erről szóló szerződést tíz nappal a fenti Szijjártó-nyilatkozat előtt aláírták - állítja a Válasz.hu .

A KKM azt közölte lapunkkal, Szijjártó Péter úgy fogalmazott sajtótájékoztatóján: "Most amikor felmerültek ezek a kérdések a részetekről, én egy kérdést fogalmaztam meg az Eximbank igazgatósága felé, de úgy, hogy ne sértsem meg a bank irányítására vonatkozó szabályokat, és ne is avatkozzak bele a bank működésébe. Én azt kérdeztem meg, hogy jött-e olyan hiteligénylés médiavásárlásra, ami érint közpénzt. Magyarul, kedvezményes hitel vonatkozású. A válasz az volt, hogy nem. Hogy ezentúl piaci alapon, piaci árazással, milyen döntések születnek az Eximbankban, az meg nem az én dolgom."

A miniszter arról is beszélt: "Világos jogszabályok alapján, melyek között vannak tiszta jogi szabályok, meg banki, gazdasági jellegű jogszabályok. A miniszternek egy esetben van dolga: 20 milliárd fölötti hitelszerződések esetében alapítói döntést kell hozni. De én nem hoztam semmilyen médiavásárlással kapcsolatos alapítói döntést, tehát semmilyen 20 milliárd fölötti előterjesztés nem került ide elém, ami médiavásárlással lett volna kapcsolatos, a többi meg nem az én dolgom. A többi az az igazgatóság dolga, furcsa is lenne, hogyha politikus döntögetne napi szinten arról, hogy az Eximbank éppen milyen hitelt ad, vagy milyen hitelszerződést köt."

A bank november 27-én kötötte meg a kölcsönszerződést Andy Vajna cégével, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel; ennek értelmében az Exim 21 millió euró, azaz 6,72 milliárd forint „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” nyújt – deklaráltan „a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.