BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár elismerte: Budapesten utazott át a párizsi merényletek fő szervezője

Magyarország és Szlovákia bíróságon támadja meg a menekültkvótát, újra tárgyalnának Brüsszellel Paksról, és elkészült a lista, milyen törvényeket szeretnének jövő tavasszal - erről tárgyaltak a tegnapi kormányülésen, amiről most számol be Lázár János. A miniszter egy új stadion felépítését is bejelentette.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Egész napos ülést tartott a kormány tegnap, legközelebb két hét múlva ülnek össze - mondta el Lázár János a mai Kormányinfón.

Megtámadják a menekültkvótát

Magyarország és Szlovákia még ma megtámadja a menekültkvótát az Európai Unió Bíróságán - közölte Lázár. Azt is megerősítette: a párizsi terrortámadást szervező férfi valóban átment Magyarországon. Azt állította azonban, hogy a magyar hírszerzésnek a merényletek idején és előtte sem volt erről tudomása.

Több bért kaphatnak a polgármesterek

A kormány támogatja azt az indítványt, amely 30 százalékos többletbért adhatna a kistelepülési polgármestereknek. Nem 1500, hanem 2000 fős lakosságig dönthetnek úgy a helyi testületek, hogy ha ki tudják gazdálkodni, akkor megemelhessék a polgármester bérét. Ehhez azonban kétharmados parlamenti támogatottságra lesz szükség.

Szövetségeseket keresnek Brüsszel ellen

A kormány megtárgyalta a tájékoztatót az energetikai tárgyú kötelezettségszegési eljárásról szóló tájékoztatót, és újabb tárgyalást kezdeményez Brüsszellel - közölte Lázár János. Mint mondta, más országok is szeretnének olcsó áramot, köztük keresnek szövetségeseket.

Jön az új otthonteremtési program

December 16-án egy új otthonteremtési programra tesz javaslatot Varga Mihály és Balog Zoltán - jelentette be Lázár.

Kormánypárti városok kapnak támogatást

Tizenöt megyei jogú város kap nagyobb támogatást a közeljövőben - közölte a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a szocialista vezetésű Szeged, illetve a Dóra Ottó polgármester múlt heti haláláig szintén MSZP-s irányítású Salgótarján miért nincs a kedvezményezettek listáján, Lázár azt felelte: a kormány még nem tárgyalt ezeknek a városoknak a vezetőivel, de 2016 elején ezeket a találkozókat is szeretnék megejteni.

Több önkormányzat hitelfelvételét is jóváhagyták, hogy a települések el tudjanak számolni az uniós hitelekkel.

Meghallgattak egy beszámolót is a tokaji fejlesztésekről: 3,7 milliárd forintot fog kapni a hegyközség, hogy az eszközbeszerzésekhez támogatást tudjanak adni.

Folytatódik a földprivatizáció

Idén 200 milliárd forintnyi agrártámogatási előleget fizetnek ki a gazdáknak. Az előlegek kifizetése jövő év közepéig el fog húzódni, de az előlegek 70 százalékát már idén megkapják - közölte a miniszter.

Ami a földprivatizációt illeti, eddig közel 5000 gazda igényelt hitelt. A programot januárban tekintik át az első kör után, de szinte biztos, hogy folytatják jövőre is.

A kormány felkészült arra, hogy Simicska Lajos perelni fog a földárverések miatt, de ez nem riasztja el őket.

Egy évi gáztartalékunk van

Az országnak hárommilliárd köbméternyi gáztartalékja van - ez az ország egyévi gázigényét jelenti. A gáztározók jelenleg átlagosan 50 százalékosan telítettek - jelentette be a miniszter.

A kormány azt javasolja, hogy kezdjék el a Ptk. felülvizsgálatát. Azt is tervezik, hogy a jövő tavaszi parlamenti ülésszakban foglalkozzanak a járási hivatalok átalakításával, a szociális rendszer új szabályaival, valamint az energetikai és a csődeljárással kapcsolatos tervekkel is.

Karcagra kerülne a sámándob

A világkiállítás magyar pavilonját megpróbálják visszaszerezni az olaszoktól. Hha ez sikerül, akkor az öt jelentkező város közül Karcagra viszik - közölte Lázár.

Stadiont építhet az egyház

Egy új stadion építését is bejelentette a miniszter: Szegeden a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye építene stadiont.

Több pénzt kap a Tom Lantos Intézet

A kormány megemeli a Tom Lantos Intézet működésére adott támogatást - jelentette be Lázár.

Költözik a kormány

Az NGM még ebben a ciklusban a Szentháromság térre költözhet, a Belügyminisztérium pedig az Országház utcába. A Miniszterelnökség a Karmelita Kolostorba költözhat, a miniszterelnök pedig a Sándor-palotába - ezek a változtatások valószínűleg már 2018 után történnek meg. Arról, hogy a köztársasági elnök hova költözne, nem mondott semmit a miniszter.

Szigor a közbeszerzéseknél?

A mienk Európa legszigorúbb közbeszerzési szabályozása - ezt válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy miért változtattak a politikusrokonok cégeinek szabályain. A miniszter azt dicsérte a törvénymódosításból, hogy a közjogi méltóságokkal egy háztartásban élők cégei nem indulhatnak közbeszerzéseken - a kritikák azonban épp nem erről szólnak, hanem arról, hogy most már nem minden politikusrokont zárnak ki. "Tudomásom szerint az utóbbi időkben állami vezetők hozzátartozói nem indultak közbeszerzéseken" - mondta a miniszter. Szerinte akiket az elmúlt időkben a sajtó hírbe hozott (mint például Tiborcz István, Orbán Viktor veje, akinek az egykori cége egy sor városban építette ki a közvilágítást), azok mostanában nem indultak közbeszerzéseken.

Volt választás, nem lesz népszavazás

Nincs semmi baj azzal, hogy nem lesz népszavazás a budapesti olimpiai pályázatól - mondta Lázár. Szerinte "nem szoktak népszavazást rendezni erről, hiszen rendelkezünk az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással".

Arra a felvetésre, hogy Hamburgban tartottak népszavazást - és így döntöttek a visszalépésről -, Kovács Zoltán államtitkár válaszolt: annyit mondott, a szintén pályázó Rómában sem volt népszavazás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.