BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A K&H vegyes alapjai nyertek tavaly

Vegyes teljesítménnyel zárták az évet a vegyes alapok.

Vegyes teljesítménnyel zárták az évet 2015 slágerbefektetései, a vegyes alapok. A lakosság zsákszámra hordta a pénzt a konstrukciókba, amelyeknek a vagyona 12 hónap alatt több mint 27 százalékkal, 780 milliárd forint fölé emelkedett. A tőkegyűjtésben a K&H Alapkezelő, a CIB és az MKB érte el a legnagyobb sikert, voltak olyan vegyes alapjaik, amelyek 20-25 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak. Kérdés persze, sikerül-e megtartani ezeket a pénzeket.

Igazán kiemelkedő hozamot ugyanis kevés konstrukció ért el, a vegyes alapok legjobbika 9,7 százalékos teljesítménnyel a Quaestor Aranytallér lett. Ebből az – egyébként kisméretű – alapból viszont egyelőre nem lehet kivenni a pénzt, hiszen a brókerbotrány óta felfüggesztették a forgalmazását. A tíz milliárd forintnál többet kezelő alapok közül kettő tudott 5 százalék fölötti hozamot elérni, mindkettőt a Concorde Alapkezelő jegyzi, az egyik a Concorde 2000, a másik pedig a Concorde PB3 volt.

A legnagyobb alapok közül a legtöbb még a lakossági állampapírokat sem verte meg. A 81 milliárd forintos vagyont kezelő Erste Megtakarítási Alapok Alapja alig 2 százalékot szedett magára tavaly, és a vegyes alapok piacát vezető K&H nagy alapjai közül is jó néhány csalódást okozott a kisbefektetőknek. A különféle árfolyamvédett konstrukciók közül – ezeknél 90 vagy 95 százalékos árfolyamvédelmet vállal az alapkezelő – több is negatív hozammal zárta 2015-öt. A büntetés nem maradt el, a korábban igen sikeres, árfolyamvédett K&H-s alapokból tavaly összesen 21 milliárd forintot vettek ki a befektetők, de az Erste vegyes alapjából is kiment több mint 13 milliárd forint. Igaz, a K&H egy másik alapcsaládon bőven behozta a veszteséget, a különféle klasszikus vegyes alapjai ugyanis tavaly 47 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak.

Az új esztendő sem kezdődött jól, a legtöbb vegyes alap árfolyama ugyanis tovább esett januárban. A veszteség oka, hogy a vegyes alapok részvényeket is tartanak, így az utóbbi hónapok ingadozó tőzsdei árfolyamait is lekövették. Sok alap árfolyamán látszik, hogy megszenvedte a tavaly nyári kínai piaci összeomlást, és az idei év elején is esett az árfolyama a tőzsdékkel együtt. Az OTP Paletta – amelynek körülbelül a fele van részvényekben – tavaly például 5,9 százalékos hozamot ért el, ezzel az egyik legjobb volt a piacon, az idén viszont esik az árfolyama. „A hosszú távú cél, hogy a hozam egy részvényalapé és egy kötvényalapé között legyen. Jelenleg – az olajár esése miatt – az orosz részvénykitettség csökkentésével és a török papírok felülsúlyozásával próbál az alap javítani” – mondja Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.