BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budán is lehet alkudni a lakásárakból

Tovább szűkült a kereslet az elmúlt fél év során a bel-budai ingatlanpiacon.

Habár az árak nem igazán csökkentek, változatlanul felfújt árak jellemzik a piacot, az alku határozottan jelen van az adásvételeknél. Utóbbi persze elsősorban azokra az I., II. és XII. kerületi lakásokra igaz, melyeket túláraztak a tulajdonosaik. És ilyenből akad bőven - derült ki Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetőjének szavaiból. (A bűnözési mutatók is alapvetően befolyásolják a lakásárakat.)

A túlárazott lakások áraiból sokat lehet alkudni

Ami leginkább jellemzi most a piacot, azok a rendkívül magas hirdetési árak, melyekből aztán később kénytelen engedni az eladók. Mint az ingatlanközvetítő elmondta, a nagyon jó lakásoknál ugyan még nem jelent meg az alku, viszont a kevésbé vonzó paraméterekkel rendelkező ingatlanoknál határozottan érezhető.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"]Kép: Pixabay Kép: Pixabay[/caption]

Ezek a lakások jellemzően túlárazottnak is tekinthetők, hiszen adottságaik miatt nem tolonganak értük a vevők. Az alkuval kapcsolatban a szakember megjegyezte, hogy annak mértéke általában attól függ, hogy adott ingatlan mennyire van túlárazva. Nem jelenthető ki, hogy összességében csökkent vagy nőtt volna az alku mértéke az elmúlt hónapokban, mert lakásonként eltérő túlárazásokkal lehet találkozni.

Az árakat tekintve Bel-Budán belül az I. kerület a legdrágább, hiszen ott a Balla Ingatlan adatai szerint a használt lakások négyzetméterára 620-800 ezer forint között alakul átlagosan. A II. kerületben 550-650 ezer forint körüli átlagárakról, míg a XII. kerületben 630-700 ezer forintos árakról beszélhetünk. Utóbbi két kerületben a jó állapotú családi házak négyzetméterára 400-800 ezer forint között mozog.

Álmodoznak a vevők is

A korábban említett, gyengébb adottságú lakások tulajdonosai egyébként sokkal jobban megérzik, hogy kevesebb a vevő a piacon. Ráadásul a vevők sokkal jobban megnézik, hogy mit vesznek - jelezte Nagy Andrea.

A vevőkre jellemző, hogy általában a 2-3 szobás - ritkábban 4 szobás -, erkélyes, első emeleti (legfeljebb 2. emeleti), jó helyen lévő, jó közlekedésű, zöldövezeti, csendes lakásokat keresik Bel-Budán. Területileg az I. kerületben a vár környékét kedvelik talán leginkább a vevők, a II. kerületben Rózsadomb és Budagyöngye környéke vonzó számukra, míg a XII. kerületben a MOM Park körüli részek.

Jellemző, hogy errefelé a többség készpénzért vásárol, viszont ha nem is nagy százalékban, de megjelentek azok is, akik hitelt is felhasználnak a lakásvásárláshoz. Az ő arányuk körülbelül 20-30 százalékot teheti ki, vagyis lényegesen alacsonyabb, mint amivel például a külső pesti kerületekben találkozhatunk. Ami viszont számottevő, az a lakástakarékpénztári megtakarítások megjelenése, vélhetően azért, mert kezdenek lejárni az LTP-k - jegyezte meg Nagy Andrea.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.