BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesés eredményt hozott a Disney

A Walt Disney amerikai média- és szórakoztatóipari óriásvállalat 23 százalékkal növelte profitját a második üzleti negyedévben. A megugró nyereséget az élményparküzletág és a stúdióvállalatok teljesítménye is felfelé hajtotta. A bevétel és a profit is meghaladta az elemzői várakozásokat.

A kaliforniai Burbank központú médiakonglomerátum profitja több mint félmilliárd dollárral 2,94 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbi 2,39 milliárd dollárról. A vállalat egy részvényre jutó nyeresége ezzel másfél dollárról 1,95-ra emelkedett. A korrigált részvényenkénti nyereség 1,84 dollár volt, míg az elemzők ennél kisebb, 1,69 dolláros összegre számítottak az Interactive Investor beszámolója szerint.

Az élménypark-üzemeltető üzletág bevétele 13 százalékkal 4,9 milliárd dollárra nőtt
Forrás: AFP/Bertrand Guay

A nyereség mellett kisebb mértékben, de árbevételét is növelni tudta a Disney, amely 9 százalékkal erősítette forgalmát a márciussal záruló legutóbbi három hónapos periódusban, és éves alapon 13,34 milliárdról 14,55 milliárd dollárra növekedett. Az elemzők ebben szintén szerényebb bővülésre számítottak, 14,08 milliárd dollárra taksálták a vállalat negyedéves bevételét.

A legnagyobb divíziónak számító televíziós üzletág szerény, 3 százalékos bővülést ért el 6,1 milliárd dolláros árbevétellel, a Disney e területen az egy évvel korábbinál 6 százalékkal kisebb, 2,1 milliárdos nyereséget ért el. Az eséshez hozzájárult a portfólióba tartozó ESPN sportcsatorna előfizetőinek csökkenése.

A nehézségekkel küzdő tévés ágazat eredményeit az élményparkok és a stúdiók ellensúlyozták. Az élménypark-üzemeltető üzletág bevétele 13 százalékkal 4,9 milliárd dollárra nőtt. A filmipar is igen jövedelmezőnek bizonyult, a vállalat 21 százalékkal 2,5 milliárd dollárra növelte a stúdiószegmensből származó bevételét.

Újabb filmes rekord a láthatáron

Az áprilisban bemutatott Bosszúállók: Végtelen háború tizenegy nap alatt átszakította az egymilliárd dolláros bevételi határt, ami korábban egyetlen alkotásnak sem sikerült ennyi idő alatt. A film ráadásul csak pénteken debütál a legnagyobb piacnak számító Kínában. A kasszasiker miatt az eredetileg négyrészesre tervezett sorozat újabb epizódot kaphat jövőre a cég vezetőjének nyilatkozata szerint.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.