Ahogy arról már korábban is írtunk, a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, Indonézia betiltotta termék exportját április végén.
Újabb olajárdrágulás várható, a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre betiltotta a kiviteltA fogyasztó országoknak várhatóan május első felére lesz elegendő készletük. |
Egy Reutersnek nyilatkozó árupiaci tanácsadó szerint a kivitel megtiltását a helyi árak ugrásszerű növekedése és a kereskedelmi visszaélések tették indokolttá.
A koronavírus-járvány előtti utolsó évben
Indonézia és Malajzia adta a világon használt pálmaolaj 85 százalékát.
E mellett a két ország mellett Afrikában és Latin-Amerikában építettek még ki ültetvényeket. A pálmaolajat elsősorban az élelmiszeriparban használják.
Ez a szegmens a felvevőpiac 72 százalékát adja, a kozmetikumok és tisztítószerek 18 százalékát, illetve 10 százalékból bioüzemanyag és takarmány készül.
A pálmaolaj hatalmas előnye, hogy rendkívül gazdaságos a termesztése. A pálma teljes termése, a húsa és a magja is felhasználható az olaj előállítására – olvasható az Ethical Consumer oldalán.
Nagyjából tízszer olyan hatékony a feldolgozása, mint a szójababnak vagy a repcének.
Ezzel együtt a termesztése is nagyon egyszerű, a pálma nagyjából kilencszer termékenyebb, mint bármelyik másik hasonló felhasználású növény. Ráadásul kifejezetten igénytelen is, a szó jó értelmében. Sokkal kevesebb műtrágyát és növényvédő szert igényel, mint más növényfajták.
Másik előnye, hogy nagyon könnyen szállítható. Szobahőmérsékleten nagyjából szilárd halmazállapotú, vagyis ehhez nem igényel külön kezelést.
Az élelmiszeriparban a más hasonló olajokat hidrogénezni kell, hogy megszilárduljanak a szállításhoz, viszont ezzel az eljárással transzzsírok vagy transzzsírsavak keletkeznek, amelyek emelik a koleszterinszintet.
Érdekesség, hogy évente egy átlagos ember 8 kilogramm pálmaolajat fogyaszt el különböző élelmiszereken keresztül.
Sok esetben nem is tudjuk, hogy pálmaolajat fogyasztunk, mivel számos néven szokták feltüntetni a termékleírásokban. Nagyjából 200 különböző elnevezéssel illetik a terméket, a leggyakrabban szimplán csak növényi olajként.
2014-től a élelmiszer-összetevők listáján kötelező feltüntetni, hogy milyen típusú növényi olajat tartalmaz az adott termék.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.