Világgazdaság

Az izraeli háború 99. napja – éjszaka folytatódtak a csapások az Iránhoz közeli lázadók ellen

Miután az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság péntek hajnalban megindította a támadásokat a húszi célpontok ellen Jemenben, péntek éjjel folytatódtak a csapások, egy jemeni radarállomást vettek célba.

Az Egyesült Államok újabb csapást mért a jemeni húszi erők ellen pénteken éjjel, egyebek közt egy radarállomást vettek célba – számolt be róla a Reuters. Mindez egy nappal azután történt, hogy az amerikai és a brit erők megtámadták az Irán által támogatott csoport létesítményeit.

A brit királyi légierő egyik Typhoon harci repülőgépe felszáll és indul a jemeni húszi lázadók állásai ellen 
Forrás: MTI

 

Az irányított romboló Tomahawk rakétákat használt a helyi idő szerint szombat hajnali csapásban. A művelet célja az, hogy csökkentse a húszik azon képességét, hogy megtámadják a tengeri hajókat, beleértve a kereskedelmi hajókat – közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága az X-en.

Izrael Gázai övezet ellen indított háborúja óta a húszik a palesztinok iránti szolidaritásból rendszeresen támadnak Izrael felé haladó hajókra a térségben. Ez nagyban befolyásolhatja a világgazdaságot, mivel ha kereskedelmi útvonalat kell módosítani, az jelentős késésekhez vezethet a szállítmányozásban. 

A húszik irányításuk alatt tartják Jemen nyugati partvidéket, a vörös-tengeri válság miatt a Tesla kénytelen leállítani egyik gyárában a termelést. 

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság péntek hajnalban indította meg a támadásokat a húszi célpontok ellen Jemenben. A műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt, az akcióba 60 célpontot, 16 helyszínt, 100 bombát és rakétát vontak be a kezdetben. A közös fellépést azzal magyarázták, hogy le kell építeni a húszik katonai képességeit a globális tengeri szállítmányozás védelmében. 



 



 



 

15:54

A húszik azt állítják, hogy nem volt sikeres az amerikai akció

A húszik szóvivője azt állítja, hogy nem keletkezett anyagi kár, és sérültje sem volt az éjszakai amerikai támadásnak. A lázadók továbbra is megakadályozzák az izraeli kötődésű hajók áthaladását a Vörös-tengeren és az Arab-tengeren.

Az amerikai hadsereg péntek éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben – jelentette be szombaton az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom). A húszik szóvivője szerint nem okozott anyagi károkat, és sérültje sem volt a támadásnak.

10:39

Három tizenéves fegyverest ölt meg az izraeli hadsereg

Ciszjordániai zsidó településre támadó palesztin fegyveresekkel végzett az izraeli hadsereg. Közleményük szerint a Hebron városától mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Adora településen izraeli katonák kerültek tűz alá a terroristák által. A palesztin támadók közül ketten 16 évesek voltak, harmadik társuk pedig 19.

Október óta már 338 embert öltek meg Ciszjordániában.

húszi Egyesült Államok csapás