BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a korai halálozás a légszennyezettség miatt

Egyre súlyosabb a légszennyezés Ausztrália nagyvárosaiban, ami növeli a halálozások számát.

A Climate Dynamics című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Jason Evans szerint

éves szinten több mint háromezer korai halálozás köthető városok légszennyezettségéhez, a változó időjárási körülmények miatt ez a szám még tovább növekedhet.

Evans és kutatócsoportja több mint két évtizednyi időjárási adatot elemzett, amelyek az ország délkeleti részét, köztük Sydney, Melbourne és Brisbane területét is lefedő kilenc helyszínről származtak.

A kutatók szerint tekintettel arra, hogy Ausztrália lakosságának több mint 80 százaléka a délkeleti területeken él és jelentős népességnövekedés várható, a jövőbeli intenzívebb légszennyezettségi epizódok hatása rendkívüli lehet.

Melbourne felett az ég
Fotó: AFP

A szakemberek azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a szokásos hőmérséklet-eloszlás – nagyobb magasságban alacsonyabb hőmérséklet – megfordulására, vagyis a meteorológiában inverziónak nevezett jelenségre.

Az inverzió felerősítheti a légszennyezettséget, mivel lezárja a légkör legalsó rétegében a függőleges irányú légmozgást, csapdába ejtve a szennyező anyagokat a földfelszínhez közel, ami növeli az egészségi problémákat.

A kutatók szerint Ausztrália délkeleti részén jelentősen megnövekedett a földfelszínhez közeli inverzió erőssége, ami azt jelzi, hogy a jelenség a jövőben felerősítheti a rossz levegőminőségért felelős időjárási eseményeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.