Soha a történelemben nem fenyegette az agrár-élelmezési rendszereket ennyi veszély – óriás tüzek, extrém időjárás, kiterjedt sáskajárás és biológiai veszélyek, mint a koronavírus járvány. Megjelenésük nem csupán emberéletekbe kerülhet, de tönkretehet megélhetéseket és súlyos, generációkon átívelő gazdasági következményekkel járhat családok, közösségek, országok, de akár egész kontinensek esetében, olvasható a FAO jelentésében.
Napjainkra a természeti katasztrófák gyakorisága megháromszorozódott az 50-60 évvel ezelőttihez képest.
Az Origo összefoglalója szerint 2008 és 2018 között a természeti katasztrófák a fejlődő országoknak több mint 108 milliárd dollárba (32.400 milliárd forint) kerültek a kiesett termény és haszonállat-termelés miatt. Ezek különösen érzékenyen érintik a helyi kistermelők és családi gazdálkodók, állattartók és halászok megélhetését.
A vizsgált időszak során Ázsia volt a leginkább érintett kontinens 49 milliárd dollár (5292 milliárd forint) veszteséggel, utána Afrika 30 milliárd dollárral (9000 milliárd forint) és Latin-Amerika és a Karibi-térség 29 milliárd dollárral (8700 milliárd forint).
A Covid-19 okozta felfordulás további családokat és közösségeket hoz aggasztó helyzetbe. A katasztrófák átható következményei azonnali válaszért kiáltanak, hogy jobban megérthessük a kiterjedésüket és dinamikájukat, és integrált, újszerű módon csökkenthessük hatásukat.„ – mondta a FAO főigazgatója Csü Tong-jü a kiadvány előszavában.
A katasztrófák és válságok mezőgazdasági és élelmezési hatásáról szóló 2021-es FAO tanulmány 457 természeti eseményt vizsgált 109 országban a világ minden pontjáról.
A FAO szakértői az aszályt nevezték meg, mint a termelés-veszteségek legfőbb okát,
amit az áradások, viharok, betegségek és kártevők, és bozóttüzek követik a sorban.
Az alacsony és közepes jövedelmű országokban az agráriumban jelentkező károk több mint harmadát a szárazság okozta, 37 milliárd dolláros (11.100 milliárd forint) kárt generálva.
Eközben a koronavírus járvány további terhet jelent az agrár-élelmezési rendszereknek, felnagyítva meglévő rendszerszintű problémákat és károsítva életeket, megélhetéseket és gazdaságokat szerte a világon.
A katasztrófák a gazdasági veszteségeken túli következményekkel is bírnak az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást tekintve.
A FAO-tanulmány az első, amely foglalkozik a gazdaságban megjelenő kár táplálkozási hatásával. Becslések szerint a fejlődő országok 2008 és 2018 között a termeléskieséssel együtt 6,9 billió kilokalóriát is veszítettek naponta, ami 7 millió felnőtt ember éves kalóriaigényének felel meg.
Latin-Amerikában és a Karibi-térségben ugyanezen időszak alatt egy főre vetítve 975 kcal semmisült meg (a napi szükséglet 40 százaléka), Afrikában 559 kcal, Ázsiában 283 kcal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.