BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 50 zöldprojektet fogadott be az EXIM több mint 100 millió euró értékben az elmúlt két évben

Több mint 100 millió euró hitelösszegű projektet fogadott be és bírált el az EXIM Magyarország a 2022–2023-as években. A megújuló energiatermelésre fókuszáló ügyletek adták a finanszírozott zöldügyletek több mint 90 százalékát – áll a bank Zöld Finanszírozási Keretrendszerének most publikált első jelentésében.

Elkészült az EXIM Magyarország Zöld Finanszírozási Keretrendszerének (ZFK) 2022–2023-as évekre vonatkozó jelentése. Az anyagban az EXIM – hazai és nemzetközi szabályrendszerek alapján kialakított – programján keresztül megvalósított beruházások legfontosabb adatai és mutatói szerepelnek.

Green,Biogas,Plant,Storage,Tanks.,Aerial,View,Over,Biogas,Plant
A napelemes ügyletek mellett megjelentek még a biomasszás, a hulladékhős, valamint hőszivattyús ügyletek is / Fotó: Shutterstock

Az EXIM Magyarország 2021-ben döntött arról, hogy a fenntarthatósági célú finanszírozási programjának alapjaként létrehozza a nemzetközi és a magyarországi előírásoknak megfelelő Zöld Finanszírozási Keretrendszert (ZFK). A jelentés a ZFK első, 2022-ben kiadott verziója, illetve az ennek keretein belül befogadott 2022-es, valamint 2023-as évi adatok és ügyletek információi alapján készült. A dokumentum publikálása az EXIM Magyarország számára egy fontos mérföldkő, ugyanis a vállalat először adott ki a keretrendszer működéséről szóló beszámolót.

A jelentésben elemzett ügyletek alapján az EXIM számos fontos megállapítást fogalmazott meg a tevékenységéről:

  • a megújuló energiatermelésre fókuszáló ügyletek adták a finanszírozott zöldügyletek több mint 90 százalékát, azon belül is a napelemes ügyletek több mint 80 százalékot képviselnek;
  • a napelemes ügyletek mellett megjelentek még a biomasszás, a hulladékhős, valamint hőszivattyús ügyletek is;
  • az energiahatékonysági beruházásokat a technológiakorszerűsítésre fókuszáló ügyletek képviselik;
  • több mint 100 millió eurónyi hitelösszegű projektet fogadtunk be és bíráltunk el;
  • a hitelösszegek és a zöldhitelcélok és alcélok tekintetében az ügyletek széles skálán mozogtak;
  • az ügyletek több mint 90 százaléka refinanszírozáson keresztül valósult meg;
  • az ügyfelek közel kétharmada a feldolgozóiparban működik;
  • az ügyletek több mint 30 milliárd tonna szén-dioxid-megtakarítást generálnak évente.
 

A ZFK az egyes szabályrendszerek szerint definiálja a finanszírozható zöldhitelcélokat, a befogadható projektek értékelését és kiválasztását, a finanszírozási források felhasználásának szabályait, valamint a feltételeinek megfelelően megvalósuló kihelyezésekre vonatkozó éves, nyilvános jelentéstétel tartalmát. Az EXIM Magyarország ESG stratégiájában foglalt célok és részcélok megvalósítását fenntarthatósági teljesítménymutatókkal (KPI-okkal) mérhető akciókra építve tervezi elérni a stratégiai időszak végére.

 

Bővebb információt a publikált jelentésben lehet olvasni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.