Az év elejétől október első hetéig az előző év azonos időszakához viszonyítva 21,8 százalékkal, kilogrammonként 496,17 forintra emelkedett a vágócsirke élősúlyos termelői átlagára – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A pulyka felvásárlási átlagára ugyanebben az időszakban 683,37 forint volt, ami 27,4 százalékkal magasabb, mint 2022 első negyven hetében.
Az AKI adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 8 százalékkal, kilónként 1954 forintra, a csirkecombé 10,3 százalékkal 909 forintra nőtt, míg a csontos csirkemell átlagára (1308 forint/kilogramm) nem változott számottevően 2023 első negyven hetében 2022 azonos időszakához képest,
vagyis a feldolgozóknak nem sikerült teljes mértékben továbbadni alapanyagköltségeik növekedését.
Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban ugyanebben az időszakban 265,61 euró/100 kilogramm volt az egész csirke átlagára, ami 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 21,1 százalékkal 966 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.
A ketreces tartásból származó M-es és L-es méretű étkezési tojás csomagolóhelyi ára darabonként 58,71 forint volt 2023 első negyven hetében, ami 48 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 47,2 százalékkal 60,63 forintra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 53 százalékkal, 70,98 forintra nőtt.
Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi átlagára 48,7 százalékkal emelkedett, és darabonként 54,40 forint volt, az L-es tálcás tojásé 46,8 százalékkal 59,26 forintra emelkedett ugyanekkor.
A mélyalmos M+L méretű étkezési tojás csomagolóhelyi ára 65,47 forint volt 2023 első negyven hetében, ami 50,1 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.
Az EU-ban ennél kisebb mértékű volt az áremelkedés: az Európai Bizottság adatai alapján az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 33,9 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát, és 237,18 euró/100 kilogramm volt 2023 első negyven hetében.
Százával eszik a magyarok, de ez nem elég – drágulnia kellene az egyik legegészségesebb élelmiszernekHarminc éve Magyarországon volt a legnagyobb egy főre jutó tojásfogyasztás. A termelők most az akkori csúcsfogyasztás megközelítésében bíznak |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.