BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lett a disznó, lejtőn a húsfogyasztás, még sincs esély az árcsökkenésekre

Nagyot esett az elmúlt hetekben a hazai sertésfelvásárlási árakat is nagyban meghatározó német jegyzés. Ez jó hír a húsfeldolgozóknak, amelyek viszont most úgy számolnak, hogy az alapanyagár csökkenése miatt nem lesznek alacsonyabbak az átadási árak, a cégek eddigi veszteségeiket próbálják inkább lefaragni.

A történelmi, 2,5 eurós csúcsról 2,1 euróra csökkent az elmúlt hetekben az egy kilogramm hasított súlyra vetített németországi sertésjegyzés. Ez azért fontos, mert a magyar élősertás-árakra is befolyással van: a legdrágábban adott élősertések néhány héttel ezelőtti, akár 800 forintot is meghaladó kilónkénti felvásárlási ára most valahol a 680 forintos centrum közelében mozog. Az árcsökkenés egyúttal azt jelentette, hogy október első hetében 2022 hasonló időszakához képest már csak 4-5 százalékkal volt magasabb az élősertés ára – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy az élősertés a tavalyi év második felében kezdett el drágulni, ez a folyamat pedig idén nyáron csúcsosodott.

A,Small,Piglet,In,The,Farm.,Group,Of,Mammal,Waiting
Egész Európában csökken a sertésállomány.
Fotó: Shutterstock

Nyugat-Európában eközben – egyrészt az állománycsökkenés, másrészt a húsfogyasztást nem preferáló életmód terjedése következtében – az idei első félévben 8 százalékkal csökkent a sertésvágások száma. Ráadásul ebben a termelés-visszaesésben a nagy sertéshizlaló országok voltak a meghatározók: Dániában például mintegy 20, de Németországban is majdnem 10 százalékkal alacsonyabb vágásszámot mértek az első hat hónapban, mint egy évvel korábban. Ehhez képest a magyarországi vágóhidakon mérsékeltebb, 3 százalék körül volt a csökkenés – jegyezte meg. 

Lejtőn a húsfogyasztás

A nyugat-európai húspiaci szereplők szerint kisebb-nagyobb mértékű fogyasztáscsökkenés folyamatosan megfigyelhető, amelynek legalább annyira oka a magasabb ár, mint a terjedő életmódváltozás. Utóbbinál pedig most az látszik, hogy 

a magasabb élelmiszerárak mellett nemcsak megtorpant az alternatív élelmiszerek iránti kereslet növekedése, de csökkenésbe is váltott.

A Hússzövetség elnöke szerint a húspótlók körüli lelkesedés több országban lelohadni látszik, sorra jönnek a hírek arról, hogy a különböző alternatív húshelyettesítőket előállító startupok tőkeinjekciót igényelnek, vagy érdemben csökkentik a terveikben szereplő mennyiségi kibocsátást. Ezek oka, hogy nem terjed olyan mértékben ez a divat, mint azt korábban gondolták. 

A húsfogyasztás csökkenése Magyarországon is megfigyelhető: a húsfeldolgozás- és tartósításágazat teljesítménye az első félévben mennyiségben majdnem 20 százalékkal esett vissza. 

A kereslet apadása nálunk egyértelműen kimutatható, és az ebből fakadó teljesítmény-visszaesés a húsiparban – ahogyan az élelmiszeripar egészében – olyan mértékű, amire a 2000-es években még nem volt példa. A húsfeldolgozás és a készítménygyártás esetében is egyaránt 15-20 százalék közötti visszaesést tapasztaltak az első félévben.

A jelenlegi helyzet annyiban is más a korábbi hasonló válságos időszakokhoz képest, hogy akkor a húsipart és más élelmiszeripari ágazatokat is a „víz fölött tudta tartani” az, hogy a drasztikusan leeső belföldi kereslet mellett az export szinten maradt, esetleg még nőtt is. Most viszont ott tartunk, hogy a külpiaci forgalom az élelmiszeripar egészében és a húsiparban is legalább olyan rosszul alakul, mint a belföldi értékesítés. Éder ezt alapvetően piaci, az áremelkedésekből és a reáljövedelmek csökkenéséből adódó problémának látja, és reménykedik, hogy utóbbi visszaesése megáll, és az elveszett kereslet egy részét vissza tudják nyerni a húsok és húskészítmények piacán.

A veszteségfaragás az elsődleges

A Hússzövetség elnöke továbbra is fenntartja, hogy 

a húsoknál és a húskészítményeknél a közeljövőben nincs esély az árcsökkenésekre.

Másfél év alatt ugyanis megduplázódott az élősertés ára, és bár az utóbbi hetekben érzékelhető mértékben csökkent, az elmúlt tizennyolc hónap elmaradását az átadási, illetve a fogyasztói árak még nem hozták be. A masszívan jelenlévő keresletcsökkenés pedig szerinte azért nem fogja lenyomni az árakat, mert eközben a kínálat is szűkül, vagyis kevesebb disznót vágnak le, a húsipari cégek pedig nem dolgozhatnak tartósan veszteséggel. Az első félév ugyanis iparági szinten minden bizonnyal deficites volt, és szerinte az elmúlt hónapok is. Ha a következő hetekben egy kicsit még csökken a sertés ára, a húsoké és a húskészítményeké pedig szinten marad, akkor van egy kis esély arra, hogy hónapokon belül átlagosan nullás eredményhez közelítő szinten dolgozzon a húsipar. Mint hozzátette, ez a nagy átlag, bár azért jelenleg is tudni olyan cégekről, amelyek „szolid pluszban” vannak, de ágazati szinten biztosan veszteséges a termelés. 

A havi átlagos fogyasztói árak változása 2023. szeptember
 

A karácsonyi időszak szokásos, jelentős felfutásával kapcsolatban is vegyesek az ágazati várakozások. Egyrészt mivel „idén a húsvét is elmaradt” – idézte a piaci szereplők ezzel kapcsolatban megfogalmazott értékelését –, másrészt pedig most szinte nincs is olyan iparág, amelyik ne megmentőként várná az ünnepet – bár semmi biztosíték nincs arra, hogy ezek a várakozások be is igazolódnak majd. 

A malacok már jönnek

A hazai állattenyésztők eközben abban bíznak, hogy a nyugat-európai hizlaldák keletre telepítik termelésüket, így Magyarországon is nő például a hizlalásba állított sertések száma, ennek következtében az itthon takarmánycélra felhasznált gabona mennyisége is. A piaci hírek szerint a dánok részben a német vágóhidakra szállítják a disznókat, de az is előfordul, hogy az állatok már malac formájában elkerülnek Dániából és lengyel telepeken, olcsó ukrán gabonából hizlalják fel őket. Arra utaló információk azonban nem érkeztek a Hússzövetséghez, hogy hasonló folyamat érdemi nagyságban Magyarországon is elindult volna, noha a malacimport növekedésére azért vannak jelek.

Éder szerint középtávon racionális várakozás az, hogy a sertéshizlalás egy része átkerül nyugatról keletre az EU-n belül. Úgy véli viszont, hogy 

csak akkor van értelme idetelepíteni a termelést, ha a többletként előállított malacok és felhizlalt sertések iránt van megfelelő mértékű kereslet.

Jelenleg ezzel az is probléma – ami Lengyelországra is igaz –, hogy az itt felhizlalt disznók korlátozottan exportálhatók az afrikai sertéspestis (ASP) miatt, így pedig a továbbra is nettó importőr távol-keleti piac jelentős részébe csak kisebb mennyiséget tudnak szállítani. 

Milliárdokért épült sertéstelep az országban

Az új sertéstelep Békéscsaba külterületén épül fel, ahol éves szinten 25 ezer vágósertés értékesítésével számolnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.