Az idei év elejére éves összevetésben csökkent a csirke-, a pulyka- és a marhahús ára, olcsóbb lett a tojás, valamint a sertéshúsok egy része is – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kedden közzétett összefoglalóiból.
A friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési ára 10–25 százalék közötti mértékben estek az AKI adatai szerint, míg a vágócsirkéért több mint 20 százalékkal kevesebbet kellett adni 2024 első három hetében. A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 18 százalékkal, a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A tájékoztatás szerint a pulykahús 26-27 százalékkal lett olcsóbb.
A magyarázatot részben a takarmányköltségek csökkenése nyújthatja erre, ugyanis az AKI adatai szerint azok is estek a tavalyi év végére az egy évvel korábbihoz képest.
Nagyot esett a vágómarha ára is, közel 24 százalékkal lett olcsóbb átlagosan.
A sertés ára azonban ennél kevésbé örömteli módon alakult, hiszen míg a vágósertés termelői ára stagnált, és esetenként csökkent is a sertéshús feldolgozói érékesítési ára, többségében 1–18 százalékos drágulás volt tapasztalható.
A nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára hasonló változást mutat, kisebb része valamelyest olcsóbb lett, a többsége enyhén, 10 százalék alatti mértékben drágult. A hízósertéstáp árának emelkedése a 2023 végi adatok szerint megállt, csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható, mint egy évvel korábban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.