Agrár

Tovább fokozódik az aszály az Alföldön és a Tiszántúlon

Az utóbbi hetek csapadékösszege elmarad a sokévi átlagtól. Az aszály tovább veszélyezteti az Alföld és a Tiszántúl napraforgó- és kukoricatermését.

„Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály” – írta a HungaroMet csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. Az elmúlt tíz, illetve harminc nap csapadékösszege az ország jelentős részén elmarad a sokévi átlagtól, nagy területen 10-25 milliméter közötti a csapadékhiány.

Fábiánsebestyén, 2022. július 7.Herczeg Tibor gazdálkodó nézi aszállyal sújtott napraforgóját Orosháza közelében lévő földjén 2022. július 7-én.MTI/Rosta Tibor, aszály, napraforgó, sunflower
Tovább fokozódik az aszály az Alföldön és a Tiszántúlon / Fotó: Rosta Tibor / MTI

A felszínközeli talajréteg az Alföld középső tájain és a Tiszántúl jelentős részén, valamint a Dunántúl északi, északkeleti területein kritikusan száraz, míg délen, délnyugaton és északon, északkeleten kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál.

A kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában van, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban a vízigényes fejlődési fázisban. A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik, de az Alföldön sokfelé és a Dunántúl északkeleti részén is több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező.

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben nem várható számottevő csapadék, 

országszerte nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás, legfeljebb vasárnap lehetnek elszórt záporok. A talajok nedvességtartalma országszerte csökken, az aszály területi kiterjedése az Alföldön és a Dunántúl északkeleti felén nőni fog.

A csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálják menteni, ami a műtrágyák iránt megélénkült keresletből látszik. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése segíthet a termelők egy részének.

 

alföld napraforgó tiszántúl aszály kukorica
Kapcsolódó cikkek