BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak ősgabonából készült kenyeret enne? Mutatjuk, hol vásárolhat belőle

Térkép jelöli azokat a kézműves pékségeket, illetve magukat a gazdaságokat is, ahonnan kiváló minőségű ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát vásárolhatnak a fogyasztók. Az újítás oka, hogy az érintett vásárlói kör kifejezetten ezeket a termékeket keresi.

Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlóknak mutatja, hogy hol találhatók meg Magyarország-szerte azok a pékségek, malmok vagy éppen gazdaságok, ahonnan kiváló minőségű ősgabona lisztet, kenyeret vagy tésztát vásárolhatnak – tudatta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Debrecen, 2019. július 27.A jövő évi gabonatermés megalapozására, a vetőmag genetikai tisztaságának megőrzésére diákok idegenelik az Agrárgazdaság Kft. búza vetőmag ültetvényeit Kismacs határában. A társaság a 400 hektáros területen 70 diáknak ad nyári munkalehetőséget, ahol elsősorban hazai, martonvásári és szegedi nemesítésű búza vetőmagot állít elő. A munkavállalók az ültetvényt bejárva eltávolítják a fajtaidegen egyedeket.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A kézműves pékségek látogatóinak sokszor már az alapanyag is kiemelten fontos, a térképre gazdaságok is felkerültek / Fotó: Oláh Tibor / MTI

Az ősgabonák a kenyérbúza rokon fajai, amely közül a legismertebb a tönköly (Triticum spelta), de az alakor (Triticum monococcum) és a tönke is reneszánszát éli. 

Az ősbúzák különálló gabonafajok, a legrégebben termesztett kalászos növényeink, amelyeket pelyvás gabonáknak is hívunk. 

Az alakort, vagy más néven egyszemű búzát az ember körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt háziasította. A tönke a durumbúza pelyvás rokona, a Római Birodalom egyik uralkodó gabonafaja volt, amíg a tönköly a középkori Nyugat-Európában volt meghatározó. A modernkori mezőgazdaság fejlődésével a csupasz szemű búzák, a durum- és a kenyérbúza, azonban kiszorították a termesztésből ezeket az ősi és jelenleg alulhasznosított gabonafajokat, amelyek iránt újra növekvő kereslet mutatkozik. A tönköly a 90-es évektől kezdve tért vissza erőteljesen a termesztésbe, mára pedig jelentős, több mint 90 százalékos részt foglal el e három tájfajta gabona az ökológiai termesztésében. 

  • Alakor – az ősember és Ötzi, a jégember búzája (i. e. 10 ezer – i. e. 3-4 ezerig)​ 
  • Tönke − A fáraók gabonája, az ókori Egyiptom és az ókori Róma búzája (i. e. 4000–i. sz. 100)
  • Tönköly – A bronzkori Svájc és Németország gabonája (i. e. 3000–1200).  A középkorban Nyugat-Európa egyik legfontosabb búzája.

Az ősgabonák pozitív tulajdonságaik miatt, mint a kedvező beltartalmi értékük, az egyedi ízviláguk és a kémiai növényvédő szerek használata nélküli termeszthetőségük, fontos piaci lehetőséget nyújtanak a biogazdálkodóknak. A környezet- és egészségtudatos vásárlók, valamint a gasztronómia szerelmesei számára pedig értékes és változatos alapanyagot biztosítanak, ezeket az alapanyagokat pedig a kézműves pékségek (is) hasznosítják.

A fogyasztók  elsősorban azért keresik fel a kézműves pékségeket, mert bíznak a pékben, hiszen ő egyben „arca” is a terméknek. A vásárlók a kiemelkedő minőségért, a zamatos ízért, a megbízható eltarthatóságért és a kedvező élettani hatást nyújtó pékáruért járnak a kézműves pékségekbe. Egyre több vásárlót érdekel az is, hogy a kedvenc kézműves pékségében a termékpalettán a kenyérbúza mellett már az ősgabonából készült kenyerek is megtalálhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.