BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tombol a kecskepestis Görögországban: korlátozásokra van szükség

Görögország betiltotta a juhok és a kecskék országszerte történő szállítását, hogy megpróbálja megfékezni a „kecskepestisnek” nevezett, rendkívül fertőző betegséget.

Görögország egész területén tilos a juhok és kecskék tenyésztésre, hizlalásra és vágásra történő szállítása a kecskepestis miatt – közölte a BBC a görög mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása alapján.

Aftermath Of The Wildfires In Greece
görög
kecske
kecskepestis
A kecskepestis emberre nem veszélyes / Fotó: NurPhoto via AFP

A jelentés szerint új fertőzéses eseteket észleltek Larissa középső régiójában és a déli Korinthoszban. A vírus a fertőzött állatok legalább 80 százalékát képes elpusztítani,

emberre viszont nem veszélyes.

A görög mezőgazdasági minisztérium hétfői közleménye szerint a tilalmat a betegség terjedésének és felszámolásának korlátozása céljából vezették be. Kiemelték, hogy tájékoztatták az állattenyésztőket, a sajtkészítőket, a vágóhidak tulajdonosait és a takarmányszállítókat az új tilalomról. A hétvégén a minisztérium illetékesei sürgős megbeszéléseket is tartottak azon régiók helyi hatóságaival, ahol az új eseteket észlelték.

Egyelőre vizsgálat folyik a járvány forrásának megállapítására, nem zárva ki a külföldről érkező behozatalt. Görögország az Európai Unióval és a blokk tagállamainak állategészségügyi szolgálataival is kapcsolatot tart. Az EU szabályozása szerint a teljes állományt le kell selejtezni a kecskepestis megerősítése után, majd a fertőzött gazdaságot fertőtleníteni kell.

Már legalább 7000 állatot levágtak Görögországban, mióta a betegség július 11-én először megjelent az országban.

A görögöknél él a legtöbb kecske Európában, és az ország büszke kecske- és juhtejből készült feta sajtjára. A lap azt is megírta, hogy a vírust először 1942-ben jelentették Elefántcsontparton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.