BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Flying car demonstration for Osaka EXPO

Hivatalos: elkezdi a repülő autók gyártását a Suzuki – videó

A Suzuki és a SkyDrive elindította a repülő autók gyártását Japánban. A jellemzően 10-15 kilométeres távolságok megtételére tervezett SD-05-öt várhatóan légitaxiként használják majd, első körben Oszakában.

A Suzuki és a SkyDrive elkezdi a repülő autók gyártását Japánban – írja LinkedIn-oldalán a Magyar Suzuki Zrt. A poszt emlékeztet: a két vállalat még 2023 októberében kötött gyártási együttműködési szerződést a 2022 szeptemberében leleplezett SD-05 repülő autó előállítására, melyhez a Suzuki Motor Corporation az Iwata városában található üzemét biztosítja. A március 6-i ünnepségen a Suzuki elnök-vezérigazgatója, Szuzuki Tosihiro, valamint a SkyDrive vezérigazgatója, Fukuzava Tomohiro és mindkét vállalat munkavállalói, illetve képviselői voltak jelen.

Flying car demonstration for Osaka EXPO
A jellemzően 10-15 kilométeres távolságok megtételére tervezett SD-05-öt várhatóan légitaxiként használják majd.
Fotó: Naoya Masuda / AFP

A HVG korábban arról cikkezett, hogy a függőleges fel- és leszállásra képes, kétszemélyes elektromos jármű tizenkét rotorja 100 kilométeres sebességet képes biztosítani. A jellemzően 10-15 kilométeres távolságok megtételére tervezett SD-05-öt várhatóan légitaxiként használják majd, első körben Oszakában. 

A helikoptereknél kisebb, könnyebb és halkabb légi jármű mentési feladatok elvégzésére is alkalmas lehet, és a későbbiekben önvezető funkciókkal gyarapodhat.

Nemrégiben a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy 

mintegy 70 millió forintos induló ártól lesz elérhető az első, kereskedelmi forgalomba kerülő kínai repülő autó,

amelynek egyik változatát január elején mutatták be Las Vegasban. Bár egyelőre csak a földön vonzotta a tekinteteket az elektromos hajtású, egykarosszériás, függőleges fel- és leszálló Xpeng Aero HT. 

Vang Tan, az Xpeng Aero HT társalapító-alelnöke szerint a moduláris változat a világon az első olyan repülő autó lesz, amelyet magánemberek is megvásárolhatnak, és amely a hordozó járműből, valamint a belőle a hátsó ajtón kikászálódó repülőszerkezetből áll – egy korabeli James Bond-filmbe illő módon. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.