BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újfajta jelírás minikijelzőkre

Az emberiség eddig kétféle eljárással alkotott szövegeket: vagy folyóírást használt, vagy billentyűzetet. Az IBM egy kínai kutatója most új adatbeviteli lehetőség ötletével állt elő - írja a Handelsblatt. Az új, Shark (Shorthanded Rapid Keyboarding), azaz Cápa névre keresztelt megoldásnál az érintőképernyőn méhsejtszerű elrendezésben, több sorban jelennek meg a betűk, egyfajta virtuális billentyűzetet képezve. A szavakat azonban nem betűnként kell bevinni, hanem az első betűre helyezve a speciális tollat, vonalat kell húzni a következő betűkön át, majd a szó végén fel kell emelni a tollat. Ilyen módon a szavakat nem betűk, hanem speciális tört vonalak jelképezik.

Az elsősorban kéziszámítógépekre és minitáblagépekre szánt megoldás fejlesztői szerint az ilyen berendezésekbe jellemzően bevitt szövegek mintegy 40 százalékát az 50-60 leggyakrabban használt szó adja. Az ezeknek megfelelő vonalvezetést begyakorolva akár percenként 40-80 szavas beviteli tempó is elérhető. Ez ugyan gyengébb a normál billentyűzeten gépírással elérhető tempónál, de meszsze meghaladja a kisméretű berendezéseknél rendszerint alkalmazott két alternatíva: az egyszerűsített kézírás-felismerés, illetve a minibillentyűk kétujjas nyomkodása révén elérhetőt.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az elvileg bármely betűkből építkező nyelvre használható megoldás tesztelését angol szöveggel végezték, ahol egy átlagos szó alig 4,7 karakter hosszú, szemben például a szóösszetételeket igen kedvelő német nyelvvel. Márpedig a hosszabb szóalakokhoz bonyolultabb vonalak tartoznak, s ezek memorizálása, illetve gyors és helyes leírása korántsem egyszerű feladat. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.