BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Társadalmi felelÕsségvállalás és a béren kívüli juttatás

ElsÕre talán nem is gondolnánk, hogy az egészség-, illetve önkéntes nyugdíjpénztárak által biztosított béren kívüli juttatások nemcsak a költségkímélés, illetve megtakarítás szempontjából fontosak, hanem tágabb értelemben alkalmasak a társadalmi tudatformálásra is. A cégek ugyanúgy szocializálnak, mint például az iskola, így nem mindegy, hogy mit és hogyan nyújtunk dolgozóinknak.

Bár általában a pénztári tagdíjfizetésről csak abban az összefüggésben esik szó, mint a kihagyhatatlan adó- és járulékmegtakarítási lehetőségről, nem feledkezhetünk meg a kérdés tágabb összefüggéseiről sem – mondja a CIB Bank stratégiai partnere, az Aranykor Nyugdíjpénztár és az Aranykor Egészségpénztár ügyvezetője.

Dr. Csepi Lajos kifejtette: számtalan prezentáció, cikk és vitaanyag számokkal és grafikonokkal támasztotta alá, hogy miért is éri meg pusztán anyagilag a béren kívüli juttatások bevezetése egy vállalatnak. A rendszer azonban a költségkímélésen túl többre is képes. Alkalmas társadalmi tudatformálásra. A vállalatok a pénztári juttatások bevezetésével ugyanis – akár akaratunkon kívül is – szocializálnak, nevelnek, olyan viselkedésformát „kényszerítenek” munkavállalóikra, amelynek a hiánya a mai magyar társadalom egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb problémája. Ez nem más, mint a hosszú távú gondolkodás, az öngondoskodás mindennapi gyakorlata, illetve ennek alacsony szintje.

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben nem vált társadalmi értékké az öngondoskodás, annak ellenére sem, hogy az elmúlt évtizedben számos törvényi kedvezményt vezettek be e szándékok erősítésére. Nem vált népszerűvé, mert az átlagember szemében – sokszor objektív okból – a hosszú távú megtakarítás kevésbé értékes a napi fogyasztásnál. Ugyanakkor naponta hallhatjuk, olvashatjuk, hogy egyéni megtakarítások nélkül a ma aktív munkavállalói igen nehéz helyzetbe kerülhetnek öreg korukra. Régen a napszámhoz szokott munkást arra kellett megtanítani, hogyan ossza be heti, kétheti, havi bérét. Most a javadalmi struktúrák alakításával elősegíthetjük az öngondoskodás hasznosságának és szükségességének felismerését, elterjedését. Egy próbát ez az ügy bizonyára megér.

A cél, hogy a gondoskodó állam elkényelmesedett polgárait öngondoskodó állampolgárokká tegyük. Az érdektelenség helyenként nagynak tűnik, de valószínűsíthető, hogy inkább előbb, mint utóbb mindenki számára nyilvánvalóvá válik: az eddigi gyakorlat nem folytatható. A gazdaságilag képzett, tájékozott vezetőknek nagy a felelőssége ebben. A béren kívüli juttatási rendszerek alkalmazásával dolgozóiknak, olyan juttatásokat is adnak, ami nem költhető el azonnal, ami befektetés, ami későbbi életszakaszokban fog megélhetésként szolgálni.

Ha az Ön vállalata még nem alkalmazza a béren kívüli juttatási rendszert társadalmi felelősségvállalás és persze adó- és járulék megtakarításra, kérje az Aranykor Nyugdíjpénztár valamint az Aranykor Egészségpénztár szakembereinek segítségét e-mailben az [email protected] címen. www.aranykornyp.hu http://www.aranykorep.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.