BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a globális építőipari válság

A jelzáloghitel-krízis nyomán súlyos válság várható az építőiparban – ez derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmányából. A 14 országot átfogó, Észak-Amerikát, Európát és Ausztráliát vizsgáló felmérés szerint a világ építőipari vállalatainak 45 százalékát már érintette a hitelválság.

A hitelkrízis globális hatásait vizsgáló Atradius tanulmány szerint leginkább az építőiparban érezhető, vagy válik érezhetővé a közeljövőben az Egyesült Államokból induló, de mára az egész világot érintő jelzáloghitel-válság. A szektorban működő vállalatok 64 százaléka úgy gondolja, hogy a működésükre nehezedő nyomás egyre növekedni fog, 73 százalékuk szerint pedig az egész iparág körülményei romlani fognak a hitelválság miatt.

A krízis már eddig is éreztette a hatását. Az Atradius felmérése szerint az energiaszektor és a fogyasztási javakat termelő szektor után az építőipar a leginkább érintett iparág a hitelválság okozta károkban: a vállalatok 45 százaléka már tapasztalt visszaesést a válság nyomán. Múlt héten például Spanyolország egyik legnagyobb ingatlanvállalata, a Magyarországon is jelen lévő Martin Fadesa kezdeményezett önkéntes csődeljárást. A Fadesa közleménye szerint a nehézségeket egy üzleti tervben szereplő, azonban meg nem ítélt 150 millió eurós hitel okozta.

A hitelek megítélésének szigorítását más vállalat is tapasztalta már. Az Atradius által megkérdezett vállalatok 53 százaléka gondolja azt, hogy a rövid vagy hosszú távú kölcsönökhöz kapcsolódó feltételek egyre merevebbé válnak. Ennek eredményeképp az építőipari vállalatok 45 százaléka már módosította az ügyfeleikre vonatkozó fizetési feltételeket, és rövidebb fizetési határidőket szabnak meg vevőik felé.

Emellett a megkérdezettek 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a negatív tapasztalatok hatására használ valamilyen eszközt a kintlévőségekből eredő kockázatok csökkentésére. Az előre fizetés vagy a szállításkor fizetés a leggyakrabban használt eszköz (47 százaléka), míg fizetési garanciát a vállalatok 32 százaléka kér, és 25 százalékuk használ hitelbiztosítást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.