BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki használhatja a Magyar telekom IT-rendszerét?

Több tízmillió forintos megbízás keretében a Magyar Telekom Nyrt.-nél az ország egyik legnagyobb személyazonosság- és jogosultságkezelő rendszerét építi ki a Novell Magyarország Kft.

A piacvezető távközlési cégnél a többlépcsős projekt első szakasza, már ez év januárjától élesben működik lehetővé téve a vállalat informatikai eszközei és alkalmazásai elérésének szabályozását. A rendszer egységesen kezeli az újonnan felvettek, vagy a kilépők, valamint a szervezeti átalakítások folyamatos adminisztrálását, az üzleti partnerek adatainak a karbantartását.

A Magyar Telekomnál korábban négy különböző rendszer működött ezekre a feladatokra és tavaly nyáron született meg a döntés ezek egységesítéséről, amire pályázatot írtak ki. A nyertesnek több, mint 10 ezer alkalmazott jogosultságkezelési feladatait kell megoldania - emelte ki a projekt mai bejelentése kapcsán Gerencsér László a Magyar Telekom it-biztonsági osztályvezetője. Kérdésünkre hozzátette a projekt későbbi szakaszában a rendszert kiterjesztik a cégcsoport leányvállalataira is. A beruházástól konkrét hatékonyságjavulást is várnak, egyfelől a belső ügyfélszolgálatra érkező hívások számának a visszaesése, másfelől a rendszergazdákra háruló feladatok csökkenése révén. 

A személyazonosság- és a jogosultságkezelési rendszerek piacát Magyarországon - az IDC Hungary felmérése szerint - a Novell megoldása vezeti, egy 2006-os kimutatás szerint 33 százalékkal. Itthon mintegy 100 ezer felhasználója van az eddig telepített Novelles rendszereknek - mondta el Szittya Tamás, az informatikai cég ügyvezetője. Hozzátette a jogosultságkezelő rendszerek piaca világméretekben a következő években számíthat jelentős felfutásra. Az amerikai Forrester piackutató legutóbbi előrejelzése szerint 2006-2014 között megötszöröződik ezen termékek globális piaca 2,6 milliárd dollárról 12,3 milliárd dollárra nő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.