BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A műnyelv lekörözheti az emberi "alkatrészt" - Borkóstolásra remek eszköz

A speciális szerkezet fejlesztői szerint a mesterségesen előállított nyelv képességeinek köszönhetően bizonyos területeken akár átveheti a humán szerv szerepét. Félreértés ne essék: a kutatók elsősorban borkóstolóként számítanak a műnyelvre.

Cecilia Jiménez-Jorquera egyszerűen ET-nek (Electronic Tongue) szólítja az általa és munkatársai által kifejlesztett különleges szerkezetet. A barcelonai mikroelektronikai intézet munkatársa vezetésével kifejlesztett műnyelv tesztjének eredményeiről a Royal Society of Chemistry jóvoltából tudósít a The Register.

Eszerint a műnyelv gyors, rendkívül érzékeny és tanítható, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően pedig akár át is veheti a borkóstolók szerepét. A mesterséges szerv nem csak pontosan tudja kategorizálni az alapvető ízeket (édes, sós, savanyú, keserű), de kifinomult azonosításra is képes. Meg tudja határozni például, milyen szőlőfajtából készült a bor és melyik pincészetből származik. Jiménez-Jorquera szerint ET hatékonyan szűri ki a bor évjáratával és származásával kapcsolatos csalásokat.

A részletes teszteredmények itt olvashatóak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.