Cecilia Jiménez-Jorquera egyszerűen ET-nek (Electronic Tongue) szólítja az általa és munkatársai által kifejlesztett különleges szerkezetet. A barcelonai mikroelektronikai intézet munkatársa vezetésével kifejlesztett műnyelv tesztjének eredményeiről a Royal Society of Chemistry jóvoltából tudósít a The Register.
Eszerint a műnyelv gyors, rendkívül érzékeny és tanítható, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően pedig akár át is veheti a borkóstolók szerepét. A mesterséges szerv nem csak pontosan tudja kategorizálni az alapvető ízeket (édes, sós, savanyú, keserű), de kifinomult azonosításra is képes. Meg tudja határozni például, milyen szőlőfajtából készült a bor és melyik pincészetből származik. Jiménez-Jorquera szerint ET hatékonyan szűri ki a bor évjáratával és származásával kapcsolatos csalásokat.
A részletes teszteredmények itt olvashatóak
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.