BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Windows utódja - Virtuális fordulat vagy a Microsoft vége?

A Microsoft új kutatás-fejlesztési projektbe kezdett, amelynek célja: kifejleszteni a Windows utódját. Bár a vállalat nem ad tájékoztatást, néhány részlet azért kiszivárgott azzal kapcsolatban: milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd az örökös.

Annyi biztos, hogy a jelenleg titkos fejlesztés alatt álló szoftver a Midori névre hallgat. A készítők célja: megfelelni a jövő számítógépes környezetének, ahol a Windows már nem lesz képes versenyben maradni – tudósít a BBC.

Bár az új operációs rendszerrel kapcsolatban már korábban is felröppent néhány hír, most valamivel több részlet került nyilvánosságra a Software Development Times jóvoltából, amely betekintett a Microsoft belső használatra készített dokumentációiba. A jelek szerint a jövő operációs rendszer a jelenleginél jóval nagyobb függetlenséget biztosít majd. Ez radikális változást jelenthet a korábbi gyakorlathoz képest, hiszen mostanáig a rendszert a helyben található számítógép hardverén tárolták, amely röghöz kötötte a felhasználót.

A Citrix európai igazgatója szerint a felhasználók egyre jobban mobilizálódnak az eszközhasználatukat tekintve. Számtalan helyi és távoli folyamatot indítanak el egyszerre, ezért az operációs rendszereknek követniük kell ezt a mozgékonyságot. A virtuális számítógép ötlete elsőként a számtalan PC-t magába foglaló vállalati hálózatokban vált be. Az egy konkrét számítógépen elhelyezett adatbázisok, levelező rendszerek gondot okozhattak, ha az adott gép javításra szorul. A virtuális szerverek mindezt kiküszöbölik és ez a lehetőség a magánhasználat alatt álló számítógépek számára is adott. A virtuális számítógépek és kliensek esetében a helyi operációs rendszer kis méretű és könnyen áttelepíthető egy másik eszközre.

A jelek szerint ebbe az irányba indult el a Microsoft is, ez a lépés azonban kockázatos is lehet számára, hiszen a cég bevételének nyolcvan százalékát az új PC-k eladásával kapcsolatban szerzi meg.  "Ha a szoftverek könnyebben használhatóak lesznek különböző operációs rendszereken és a Windows értéke csökken, hogyan maradhat profitábilis a Microsoft?" – tette fel a költői kérdést a Gartner kutatási alelnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.