BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áprilisig nem ütköznek a részecskék – Javítják a 8 milliárdos gépet

A világ legnagyobb és legújabb részecskegyorsítója áprilisig biztosan nem indul újra. Bár a meghibásodás lelki terhet jelent a kutatóknak, véleményük szerint az első sikeres kísérlet bizonyította, hogy megérte a 8 milliárdos befektetés.

A mintegy nyolc kilométer hosszú  "nukleáris versenypálya" két héttel ezelőtt indította újtára az első részecskéket. A világvége hangulatú genfi indítást követően a berendezés egy ideig jól működő, pénteken viszont bekövetkezett az első probléma: a hűtőrendszer meghibásodott, a hűtést biztosító hélium pedig kiömlött – írja a New York Times. A nagy hadronütköztetőt ezért le kellett állítani, a részecskékkel végzett kísérletek ugyanis óriási hőt termelnek, amit mindenképpen kompenzálni kell.

Az esemény során meghibásodott speciális mágneseket újra fel kell melegíteni és visszahűteni, hogy visszanyerjék eredeti tulajdonságaikat, ez pedig több hónapig tart. Az eset "feltétlenül lelki terhet jelent, de az eddigiek bizonyították, hogy a részecskegyorsítóra fordított 8 milliárd dollár nem veszett kárba" – jelentette ki a laboratórium általános igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.