BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

894 millió dollárral kárpótol a Pfizer - Mégsem lesznek perek

A gyógyszergyártó két receptköteles szere kapcsán számított kártérítési perekre. Ezek 90 százalékára biztosan nem kerül sor, miután a cég majdnem 900 millió dollár értékben állapodott meg a károsultakkal.

A Pfizerrel szemben a Celebrex és a Bextra nevű, azóta a forgalomból kivont szer hatásai miatt indítottak volna számtalan kártérítési pert. A páciensek szerint a gyógyszerek szívrohamot, agyvérzést és más egészségügyi károsodást okoztak – tudósít az AP.

A cég közlése szerint mostanra az indítandó perek 90 százalékában megegyezést értek el. A megállapodás nem csak a bírósági eljárásokat teszi feleslegessé, de a szintén kártérítésért folyamodó biztosítókat is "lefegyverezi". Szintén nem perelhetik vissza ezután a páciensek a két készítményre fordított pénzeket. A Pfizernek a remények szerint nem kell szembenéznie azokkal az eljárásokkal sem, amelyeket az érintett harminchárom szövetségi állam indítana ellene.

745 millió dollárt fordítanak a személyi sérülésekkel járó esetekre, 66 milliót a harminchárom szövetségi állam államügyészi hivatalai kapnak, 89 milliót pedig a fogyasztók megtévesztésével kapcsolatos eljárások költségeire fordítanak.

A 894 millió dollár után kifizetett adóelőleg kifizetése a cég harmadik negyedéves jelentésén érezteti majd hatását, az adatok keddre várhatóak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.