BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Glencore: 6+6 milliárdos beruházás Foktőn

Új, évi 600 ezer tonna feldolgozó kapacitású, növényi nyersolajat előállító üzemet épít Magyarországon a Glencore International AG svájci bejegyzésű cég - tájékoztatta az MTI-t Juhász Csaba, a Glencore Grain Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

 A beruházás megvalósítása gyakorlatilag az idén augusztusban kezdődött el, amelynek értéke mintegy hatmilliárd forint - olvasható az Mfor.hu-n. Az üzemhez kapcsolódóan egy ingatlanbefektető cég további hatmilliárd forintot ruház majd be az infrastrukturális fejlesztésekbe. A növényolaj feldolgozását végző üzem Kalocsától nem messze Foktőn kezdi meg működését várhatóan a jövő év második felében.

A gyár feldolgozó kapacitása a tervek szerint évi 600 ezer tonna lesz. Az üzemben napraforgóból, repcéből és szójából sajtolnak olajat. Az újonnan létesülő üzemben a feldolgozott olajos magok mennyiségének mintegy a felét a napraforgó teszi ki. Előreláthatólag 10 százalék körül dolgoznak majd fel kezdetben szóját, a fennmaradó hányadot pedig a repce adja. Juhász Csaba szerint a szójafeldolgozás aránya az új üzem jelentette piaci lehetőségek hatására jelentősen emelkedni fog a jövőben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.