BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jeremie-program: indulás jövő tavasszal

Várhatóan jövő tavasszal indulhatnak el az első Jeremie-forrásból táplálkozó kockázati tőkealapok – mondta a Benke Ákos a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) vezérigazgatója a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület konferenciáján.

Ugyanis az létrehozandó alapoknak még le kell folytatniuk egy zártkörű értékpapír forgalomba hozatali eljárást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél. Ezt megelőzően írja ki a pályázatokat az MV Zrt. az alapkezelők számára, ez azonban időigényes, mert a kiírás, beérkezés majd a 30 napos elbírálás előzi meg a nyertesek kihirdetését.

Jelenleg a magyar Jeremie tőkeprogram része Brüsszelben van, s Benke Ákos úgy véli, van rá remény, hogy az EU döntéshozói még idén notifikálják majd azt. (A notifikációs eljárást július 16-án kezdte meg az MV Zrt.)

Az MV Zrt. novemberben egy újabb társadalmi és szakmai egyeztetést tervez a témában az MKME segítségével – mondta Benke.

Az MV Zrt. vezérigazgatója az eddigi hazai állami tőkebefektetésekről úgy vélekedett, hogy azok valójában magántőke-befektetések (jellemzően nagyobb összegű invesztíciók) voltak és nem kockázati tőkebefektetések (kisebb összegű, a cégek kezdeti életszakaszában végrehajtott befektetések). Mint Benke elmondta az új programban 1,5 millió euró alatti befektetéseket akarnak megvalósítani.

A korábbi állami befektetésekről elhangzott, hogy 2000 és 2006 között 108 állami invesztíció történt, mintegy 165 millió dollár értékben.

A Jeremie-tőkeprogram működés és forrásai
Az EU strukturális alapokból finanszírozott, visszatérítendő támogatás a Jeremie-program. Ennek kockázati tőke eleme – jelenlegi árfolyamokon – mintegy 45 milliárd forint értékű tőbefektetést jelent. A tőkét 85 százalékban az EU strukturális alapja, míg 15 százalékban a magyar költségvetés biztosítja. Mivel ez egy nem de minimis (csekély összegű) támogatási forma, ezért engedélyeztetni kell ezt a fajta tőkejuttatást az EU-val (ez a folyamat zajlik éppen, mint arról fentebb szó esett).

A Jeremie-tőkeprogramot az MV Zrt. koordinálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából.

A tényleges finanszírozás és a privát befektetők bevonása úgy valósul meg, hogy az MV Zrt. létre hoz egy alapok alapját, amelyből aztán kétféleképpen lehet tőkét szerezni a vállalati befektetésekhez.

  • Az MV Zrt. a PSZÁF-nél bejegyzett kockázati tőkelap-kezelőkkel közös kockázati alapokat hoznak létre. Ennek a tőkéjét minimum 70 százalékban az említett alapok alapjával adja, míg 30 százalékát magánbefektetők bevonásával a tőkealap-kezelők biztosítják, majd az alapkezelők irányításával történnek meg a vállalati befektetések. (Azt, hogy melyik alapkezelő vehet részt a programban az MN Zrt. dönti el.)

  • A másik megoldás szerint úgynevezett co-investment alapokat hoz létre az MV Zrt. Ezek tisztán Jeremie-forrásokat tartalmaznak. Ezeket a piacról az MV által kiválasztott alapkezelők fektetik be, úgy, hogy minden egyes projekthez vagyis minden vállalati befektetéshez 30 százalék privát tőkét vonnak be (ők a co-investorok), s ez esetben is maximum a befektetési összeg 70 százalékát hívhatják le az adott, rájuk bízott co-investment alapból.
  • A kockázat nagyját a Jeremie-alap állja
    A program tervei szerint ha a befektetési portfoliók veszteségesek lesznek, akkor a veszteség első 5 százalékát teljes egészében az állami alapok alapja nyeli le, a többi veszteségen pedig pro-ráta, vagyis a tényleges állami és magántőke befektetések arányában osztoznak (vagyis, a további veszteségből az állami alap maximum az említett 70 százalékban részesedhet.)

    A hozam nagyobb része a befektetőké
    Az EU meghatározza azt a hozamot is, amelyet az állam megtarthat a befektetésekből (ez a hozam cap). Ez az alapkamatláb körüli érték lesz, az ezen felüli hozam teljes egészében a magánbefektetőké és az alapkezelőké lesz.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.