BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a TV-hez csatlakoztatható hazugságvizsgáló!

Könnyen lehet, hogy 5-10 éven belül az üzletekbe kerül egy olyan készülék, amelyet a televízióhoz kapcsolva megtudhatjuk, mekkora a valóságtartalnma az éppen elhangzó politikai beszédeknek - írja a Heti Válasz.

A szerkezet talán arra is alkalmas lesz, hogy akár mondatonként figyelmeztesse a hallgatót az üzenetben elbújtatott ellentmondásokra, csúsztatásokra. David Skillcorn, az észak-írországi Qeens Egyetem matematikaprofesszorának elképzelése szerint a beszéd szövegének számítógépes feldolgozása feltárhatja az elhangzottak igazságtartalmát, vagy éppen rábukkanhat félrevezetésre, csalásra is.

A professzor honlapot is üzemeltet, amelyen nyomon követhető a kísérlet eredménye. A kísérletet több éves kutatómunka előzte meg, amely arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos szavak használata, illetve elkerülése megbízhatóan jelzi a szónoki csavarokat. A tapasztalatok szerint gyanakvásra adhat okot, ha a szónok túl sokszor beszél többes szám első személyben, mintha el akarna határolódni mondanivalója tartalmától.

Szónoki csavarok esetében gyakran megnő a negatív érzelmekre utaló szavak száma, talán éppen azért, mert a szónok ösztönösen érzi mondanivalójának kétséges voltát. Ugyanakkor gyakoribbá válnak az akciókra utaló igék, mert a kutatók szerint a beszélő talán egy cselekménydús történet szövögetésével igyekszik leplezni, hogy mondanivalójából hiányoznak a valódi összefüggések.

Más kutatók ugyanilyen fontosnak tartják, hogy a beszélő hogyan hangsúlyoz, milyen hangszínben és milyen hanglejtéssel, ritmusban ejtia szavakat. A hangelemzés mellett fontos a beszédhez társított arckifejezések elemzése is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.