BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániai projekteket indítana a Gazprom

Gázvezetékbővítés, új tranzitcső, tárolólétesítés – ezekre készül a Gazprom Romániában.

Románia gázvezeték kapacitásainak bővítésére, új tranzitvezeték építésére és gáztároló kialakítására készül az orosz Gazprom Romániában a pénteki moszkvai tárgyalásokról kiadott közlemény alapján. A megbeszélésen a Gazprom igazgatósági elnöke, Alekszej Miller, a romániai állami gázipari társaság, a Romgaz általános igazgatója, Francisc Toth, a Transgas vezetéki társaság általános igazgatója, Ioan Rusu és Románia oroszországi nagykövete, Constantin Grigorie vett részt. A tárgyalásokat rövidesen Romániában folytatják Vlada Ruszakova, a Gazprom stratégiai elnök-helyettesének vezetésével küldendő küldöttséggel.

Románia nem érintett az orosz gáz európai exportjára építendő Déli Áramlat projektben, ám a Világgazdaság úgy tudja, hogy szívesen csatlakozna hozzá. Korábban ugyanis felajánlotta a Gazpromnak, hogy a Déli Áramlat ne Bulgáriánál érje el a szárazföldet, elhagyva a Fekete-tengert, hanem Romániánál. Az orosz fél akkor elutasította az öletet. A Gazprom-ENI konzorcium Déli Áramlat vezetéke Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot, Szlovéniát, Görögországot és Olaszországot érintené, mielőtt elérné Ausztriát. Moszkvában szó volt a nemrég 2030-ig meghosszabbított hosszú távú orosz-román gázszállítási szerződés kapcsán a következő időszak szállításáról is, írja a Gazprom közleménye. A társaság tavaly 3,93 milliárd köbméter gázt küldött Romániába.



A romániai Transgaz mellett az osztrák OMV, a magyar Mol, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és a német RWE tagja a Nabucco konzorciumnak, amelyet a Déli Áramlat riválisának tekintenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.