BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bóvlikötvénnyé" minősítették a MOL hosszú távú hiteleit!

Befektetési szint alá csökkentette kedden a Mol eddigi "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású cégadósi besorolását a Standard & Poor's, a horvát INA olajcégben eszközölt, adósságból finanszírozott akvizícióra hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő bejelentése szerint a magyar olajipari vállalat hosszú futamú adósosztályzata "BB plusz"-ra romlik, a besorolás egyben lekerül a július közepe óta érvényben volt, negatív előjelű figyelőlistáról. Az új osztályzat kilátása stabil. Az S&P londoni bejelentése szerint az osztályzatrontás tükrözi a 22,155 százaléknyi INA-részesedés adósságból finanszírozott megvásárlását, és az S&P azon várakozását, hogy az ágazati klíma romlani fog, tovább gyengítve a csoport adósi mutatóit 2009-ben.

 A Standard & Poor''s szerint a múlt havi INA-tranzakció után a Mol kiigazítással számolt adósságállománya 1130 milliárd forintra emelkedett. Ennek következtében a csoport 2008 egészére számolt adósságrátája várhatóan a "BBB mínusz" besoroláshoz megkövetelt szint alá fog gyengülni. Mindehhez a makrogazdasági kilátások súlyos romlása járul; a magyar gazdaság teljesítménye jövőre csökkenni fog az előrejelzések szerint, ahogy a globális gazdasági környezet is romlik, áll a hitelminősítő elemzésében. Az Standard & Poor''s 2005 szeptemberében adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t első vállalati minősítésként a Molnak. Ehhez fűzött akkori elemzésében a hitelminősítő kiemelte: a Mol a független európai finomítók közül addig egyedüliként kapott befektetői fokozatot az S&P-től, amit a korlátozott versennyel jellemzett, erőteljes kiskereskedelmi pozíció és a finomítói tevékenységben érvényesülő, a nyugat-európai cégeknél számottevően jobb profitrés indokolt.

A Standard & Poor''s 2006 áprilisában egyszer már negatív figyelőlistára vette a magyar olajcéget, miután akkoriban ismertté vált, hogy a Mol átvételi ajánlatra készült az orosz OAO Udmurtneft olajtermelő vállalatra. Akkor az S&P azzal indokolta a lépését, hogy az Udmurtneft megszerzésének pénzügyi kihatása nagyobb és kockázatosabb lehet a vártnál. Később azonban a cég levette a negatív figyelőlistáról a Mol besorolását, azzal az indokkal, hogy a magyar vállalat akvizíciós kísérlete az Udmurtneftre végül nem járt sikerrel. Ezzel együtt viszont a hitelminősítő negatív kilátást jelentett be a Mol osztályzatára, mondván: az Udmurtneft-próbálkozás mégis jelezte a magyar társaság "növekedési étvágyát". A negatív kihatású figyelőlistára vétel a hitelminősítői gyakorlatban rövid időn belüli leminősítés kockázatára figyelmeztet; a negatív kilátás hosszabb időtávra szól.

A Standard & Poor''s a múlt héten visszaminősítette egy fokozattal a magyar szuverén adósosztályzatot is, arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi-gazdasági környezet romlása "kedvezőtlenül hat" a magyar gazdaságra, és az IMF pénzügyi védőcsomagjának igénybevétele növelni fogja az államadósságot. Az S&P múlt heti londoni bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú magyar deviza- és forintadósság besorolása az addigi "BBB plusz/A-2"-ről egy osztattal "BBB/A-3"-ra változott. Ezek még továbbra is befektetésre ajánlott osztályzatok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.