BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ejtőernyőt kérnének a légitársaságok - Elhúzódó válság várható

A légitársaságokat tömörítő nemzetközi szervezet, az IATA elhúzódó válságra számít a szektorban. Hiába olcsóbb a kerozin, a válság miatt a vártnál is gyérebb az utasforgalom.

Nem örvendezhetnek a légitársaságok: hiába lett jóval olcsóbb a kerozin, a globális visszaesés miatt a téli hónapokban a vártnál is gyérebb lehet az utasforgalom, miközben jóval nehezebb hitelhez jutni, és csökken a repülőgéplízing ára.

Az IATA szakértői szerint ezek egyértelműen egy elhúzódó válság előjelei. Az előrelátók flottarendeléseik átütemezését végzik ezekben a hetekben. Az idén már harminc légivállalat ment csődbe, és további húsz fölött ott lóg Damoklesz kardja. Ilyen például az olasz Alitalia is, amelyik tegnap azt a hírt kapta a CAI olasz befektetői csoporttól, hogy a tagok több mint 625 millió eurót vennének át a cég adósságaiból, a maradék összeget egymilliárd euróig készpénzben fizetnék.

A 173 gépes flottából 64-et vennének meg, valamint megszereznék további 29 gép lízingszerződését is. A befektetők az Alitalia „használható részeit” szeretnék egyesíteni az Air One kis légitársasággal, és nagy nemzetközi légitársaságot keresnek egy kisebbségi rész megvételéhez.

A légitársaságok vezetőit különösen aggasztja, hogy a pénzügyi-gazdasági válság miatt megcsappan majd az üzleti utasok száma, márpedig ez a csoport termeli a legnagyobb nyereségrátát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.