BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nemzetközi légitársaságoknak elege van - Megállapodást sürgetnek

A Budapesten működő nemzetközi légitársaságok minél hamarabbi tárgyalásos megállapodást sürgetnek a Budapest Airport vezetői és a munkabeszüntetést végző két szakszervezet képviselői között - hangzott el a légitársaságok szombati sajtótájékoztatóján.

Lichtenberger Tamás, a Budapestre üzemelő légitársaságok szövetségének vezetője hangsúlyozta: a ferihegyi helyzet tarthatatlan, egyaránt rossz a repülőtérnek, a légitársaságoknak és az egész országnak. Hozzátette: mindkét félnek mérlegelnie kell a rövid és hosszú távú érdekeket. Kiemelte: a szombaton negyedik napja tartó sztrájk hatására kezdenek kifogyni a légitársaságok kapacitásai.

A cégek millió forintos nagyságrendű károkat szenvednek el egy harmadik fél hibájából. Lichtenberger Tamás, a "kommunikáció halálának" értékelte a munkabeszüntetés jelenlegi állását, amelyet már nem lehet sokáig tartani. A repülőtér fenntartóinak és munkavállalóinak sem lehet érdeke a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése, vagyis a repülőtér teljes bezárása, illetve néhány légitársaság működésének bizonytalan időre történő felfüggesztése. A napi 12-16 órát dolgozó repülőtér-üzemeltetők "előbb-utóbb el fognak jutni abba az állapotba, amelyet felelősséggel rendelkező vezetők nem engedhetnek meg maguknak" - figyelmeztetett Lichtenberger Tamás. Fehérváry Géza, a Malév üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta: drámai a helyzet Ferihegyen, a repülőtér történetében egyedülállóak a napokban tapasztalható események.

A Malév napok óta nem tudja elszállítani utasai egy részét, járatok törlésére van szükség, a társaságnak az üzemelés egy részét át kellett adnia a konkurenseinek. Hozzátette: a 2B terminálban kialakult tömegben lökdösődések, atrocitások alakultak ki, amelyeket rendőröknek kellett megoldaniuk.

 A megoldás érdekében a Malév is tesz javaslatokat a feleknek, egyebek mellett egy közvetítő személy igénybevételét a tárgyalások alatt - közölte Fehérváry Géza. A sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták: a sztrájkban közvetlenül érdekelt felek egyikének követelései mellett sem kívánnak kiállni, de a "Budapest Airport irányába" mindkét szereplő számára jelzéseket kívánnak küldeni a megoldást elősegítő tárgyalások elkezdésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.