BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szó nincs a "ferihegyi közeledésről" - Hazudott a BA képviselője a szakszervezet szerint

Nem igazak „közeledésről” szóló kiszivárogtatások: tegnap a két fél a cég hibájából egyáltalán nem is egyeztetett. A külföldiek munkába állítása törvénysértő, egyben olyan biztonsági kockázat is, ami miatt lefokozhatják Ferihegyet – ez a német tulajdonos Hochtief szándéka? - áll a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete közleményében

A tegnap délután a Budapest Airport által kiszivárogtatott „közeledés” és „kompromisszum-lehetőség” az első jele annak – hat nap sztrájk után –, hogy a menedzsment érdemben reagál a dolgozók jogos követeléseire.

A kerülő úton tett ajánlat a szakszervezetek 12 pontos követeléseinek csak töredékére válasz, mégsem ez a legnagyobb gond vele - derül ki a szakszervezet közleményéből, amely így folytatódik: a BA „neve elhallgatását kérő tisztségviselője” ugyanis hazudott, amikor bármiféle tárgyalásra hivatkozott. Tegnap a szakszervezet és a cég vezetői ugyanis egyáltalán nem találkoztak, hiszen a menedzsment nem jelent meg az egyeztetett időpontban – ezt a jelenléti ív is bizonyítja. A tárgyalások ideje alatt illegális, Görögországból importált sztrájktörőiknek tartottak gyorstalpaló tanfolyamot. Ennek ellenére a kiszivárogatott engedmények a helyes irányba tett első lépésekként értékelhetőek, így az érdekképviselők részt vesznek a mai tárgyaláson. Azonban előrebocsátják: bármiféle egyeztetés legelső feltétele, hogy az importált, illegális sztrájktörők hagyják el a repülőtér területét.

Az immár százötven főre duzzadt görög kontingens csatasorba állításával a BA a magyar munka- és sztrájkjog példátlan megsértését valósította meg, emiatt a szakszervezetek feljelentést tettek a Munkaügyi Felügyeletnél. Szomorú, hogy a vállalat a hazai bérek többszöröséért felfogadott külföldiek utaztatására és rendkívüli foglalkoztatására költi azt a pénzt, amit a magyar munkavállalóktól sajnál, és amelyeket eddig is fájdalmas megszorításokkal teremtett elő.

Óriási felelőtlenségről tanúskodik, hogy míg egy évtizedes munkatapasztalattal rendelkező magyar munkavállalónak hónapokig tartó átvilágítási procedúrán kell átesnie, hogy engedélyt kapjon a belépésre a reptéri vörös zónába, addig BA néhány órás gyorstalpaló felkészítés után hadrendbe állította görögöket. Mivel a külföldi sztrájktörők értelemszerűen nem rendelkezhetnek a szükséges magyar szakvizsgákkal, és magyarul sem beszélnek, ez egy biztonsági auditálás során a reptér visszaminősítését, lefokozását is magával hozhatja. Ez – a bevételek komoly visszaesése – volna a német tulajdonos Hochtief szándéka Feriheggyel?

A szakszervezeti képviselők természetesen elmennek a ma délelőtt 9 órára meghirdetett egyeztetésre, mert a kiszivárogtatott javaslatok egyfajta félszeg tárgyalókészséget jelenthetnek a cégvezetés részéről. De bármiféle érdemi egyeztetés legelső feltétele a külföldi, illegális sztrájktörők távoltartása a magyar munkahelyektől, a szándékos törvénysértés befejezése, a biztonsági kockázatok felszámolás

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.