BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készül a gázválságterv - Délután 4-kor még minden rendben volt

Ülésezik a gáz válságtanács: mi legyen, ha nem jön elég gáz Ukrajna felől? Egyelőre azonban jön, bár keleti szomszédunk délelőtt a szállítás csökkentését jelezte előre. Ukrajna, amely az év eleje óta nem kap orosz gázt, a tranzit leállítását fontolgatja, ha nem kap érte magasabb árat. Az esetleges magyarországi importzavarnak Szerbia is áldozatául eshet.

Még délután 4-kor is rendben érkezett Magyarországra a földgáz Ukrajna felől, legalábbis az importőr E.On Földgáz Zrt-t a Földgázszállító Zrt-t nem tájékoztatta az ellenkezőjéről, és nem szólították fel a céget rendelései felülvizsgálatára sem. Kutas István, az E.On Földgáz szóvivője elmondta továbbá, hogy az ukránok által mára bejelentett, nyolcmillió köbméteres szállításcsökkenés rövidtávon a tárolókból kényelmesen pótolható, ugyanakkor műszakilag egy napon belül nehezen képzelhető el a mennyiség ilyen mértékű esése.

Kérdés persze, hogy a mennyiség esetleges csökkentése a bejelentéskor, vagy már esetleg az előtt néhány órával kezdődött. A gáz válságstáb jelenleg is ülésezik, de Molnár Csaba energiaügyi miniszter már kora délutáni tájékoztatóján bejelentette, hogy a beérkező gáz mennyiségének csökkenése esetén megfontolandó, hogy Magyarország ne fogja-e vissza szerbiai kivitelét. Szerbia egyedül Magyarországon keresztül jut import gázhoz.

Az ukrán gazdasági minisztérium közben utasította a kijevi bíróságot, hogy vegye fontolóra: nem kellene-e megtiltani a Naftohaz Ukrajininek, hogy a mostani, ezer köbméterenként és 100 kilométerenként 1,6 dolláros áron folytassa az európai tranzitot, jelenti az RBC. A kemény lépés előzménye, hogy a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller tegnap este közölte: 2009-re már csak ezer köbméterenként 450 dolláros áron ad el gázt Ukrajnának. Az ár a 2008-asnak majdnem a kétszerese. Ukrajna január 1-je óta nem kap orosz gázt a Gazprommal folyó, főként ár- és tartozásvitája miatt. A Gazprom néhány európai vevője kisebb importcsökkenést jelzett.

Még tíz nap, és dráma

Magyarországra eddig a teljes rendelt mennyiség megérkezett, de a szerződésben foglaltnál kicsit kisebb nyomáson. "Tíz napon belül komoly ellátási zavar lehet Európában, ha nem rendeződik a helyzet", jelentette be Bogdan Szokolov, az ukrán elnök energetikai tanácsadója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.