BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vírus bénította meg a brit hadihajókat

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy egy a haditengerészet hálózatát megtámadó vírus kikapcsolt néhány védelmi rendszert, köztük a hadihajók kommunikációs alkalmazásait is.

A vírus a Fujitsu által fejlesztett NavyStar számítógépes rendszer támadta meg: ez a hálózat gondoskodik arról, hogy a hadihajók legénysége adatokat tárolhasson és e-mailt küldhessen a szárazföldnek – írja a The Register.

A NavyStart még a kétezres évek elején telepítették a brit haditengerészet egységeire és az alrendszerek állapota attól is függ, az adott hadihajón mikor végezte utoljára informatikai karbantartást. A hardver standard PC-kből áll, amelyeket csak megerősítenek, hogy támadás esetén se sérüljenek meg.

A védelmi minisztérium közlése szerint a rendszert nem vonják ki a forgalomból, bár az elmúlt két hétben több hajón is akadozott az informatikai hálózat, például megszűnt az e-mail szolgáltatás, amely az utóbbi időben a kapcsolattartás alapvető formájává vált a tengerészek és családjaik között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.