A közelmúltban kitört szalmonellajárvány öt halálos áldozattal és 575 megbetegedéssel járt. Mint kiderült, a fertőzésért felelős gyár az állami ellenőrzések ellenére hónapokig gyárthatta szennyezett termékeit anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy az államokban elvégzett élelmiszerbiztonsági tesztek eredményeit nem kötelező szövetségi szinten jelenteni – írja az AP.
A hírügynökség adatai szerint 2007-ben a vizsgálatok több mint felét az alacsonyabb szintű, állami szervezetek végezték, míg egy évtizeddel ezelőtt négyből három vizsgálatot irányított a szövetségi szinten működő FDA. Az FDA részben fedezi az állami hatáskörbe tartozó vizsgálatok költségét, ennek ellenére ezek az összegek több állam költségvetéséből hiányoznak. Pennsylvania és Ohio élelmiszerbiztonsági büdzséje például alig növekedett 2003 óta. Kaliforniában és Massachusettsben a növekmény csak kevéssel haladta meg az infláció mértékét. New Jersey-ben az összeg változatlan maradt.
"Ha azt mondom, hogy az ország élelmiszerbiztonsági rendszer toldozott-foldozott, még finoman fogalmaztam" – mondta a Szenátus mezőgazdasági bizottságának elnöke. Tom Harkin szerint valóban ijesztő, hogy az Egyesült Államokban az élelmiszerbiztonsági kockázatokat vagy sikerül felderíteni, vagy nem. Mint mondta, ideje befoltozni a lyukakat és átalakítani a rendszert.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.