BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazprom Magyarországra számít a Déli Áramlatban

Aláírásra kész a Gazprom együttműködése az MFB-vel a Déli Áramlat finanszírozására, az orosz olajcég és a Mol közös új gáztárolót is épít Magyarországon.

Az orosz Gazprom gázvállalat készen áll arra, hogy aláírja az együttműködési megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal(MFB) a tervezett Déli Áramlat gázvezeték ügyében, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélése után.

A tervezett vezetéken orosz földgázt szállítanának Európa déli országaiba, Ukrajnát megkerülve, a Fekete-tengeren és közép-európai országokon - köztük Magyarországon - át.

Putyin arról is beszámolt, hogy a Gazprom és a Mol együttműködési megállapodást készül kötni tároló kapacitások kiépítésére is orosz földgáz számára Magyarországon. - Magyarország abban érdekelt, hogy minél több vezeték működjék - mondta a találkozó után Gyurcsány Ferenc.

Gáztárolót épít a Mol és Gazprom Magyarországon

A Mol Nyrt. és a Gazprom Export LLC szerződést írt alá közös tulajdonú gáztároló vállalat alapítására - közölte szerkesztőségünkkel a Mol kedden. A földalatti gáztároló Magyarországon lesz. A felek az aktuális beruházási döntéseket a mindenkori hatósági jóváhagyások, valamint a pénzügyi és technikai megvalósíthatóság szerint hozzák meg. A Mol szerint az új, 50-50 százalékos tulajdonú társaság jelentősen növelni fogja a régió gázellátásának biztonságát.

A gáztároló várt kapacitása 1,3 milliárd köbméter lesz, napi 15 millió köbméteres kitárolási kapacitással. A gáztárolót a Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával építik ki. A létesítmény építése várhatóan 2010 után kezdődik és 2012-2013-ban kezdi meg működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.