BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belső harcok miatt mehet csődbe a GM

A Standard & Poor's Equity Research Services elemzője szerint nem valószínű, hogy a General Motors és a szakszervezetek megállapodásra jutnak a március 31-i határidőig.

"Úgy gondoljuk, hogy az GM több kikötést nem tud majd határidőre teljesíteni" – idézi az AFP az S&P elemzőjét. Effraim Levy szerint a United Auto Workers szakszervezet macska egér játékot játszik a céggel, amikor a többi befektetőre várva nem közli: elfogad-e részvényekét készpénz helyett.

Bár az elemző szerint a szakszervezetekkel még megállapodást kötheti március végéig a GM, a mintegy 30 milliárd dollárnyi GM kötvény tulajdonosai vonakodnak a papírokat részvényekre váltani. A nehézségeket megerősítette egy szakszervezeti forrás is, aki szerint a céget szorítja az és legalább hét-tíz napra lesz szükség a tárgyalások lezárásáig.

A harcok a múlt héten kezdődtek, amikor a szakszervezet vezetője egy az amerikai kormányzatnak küldött levélben kifogásolta, hogy a kötvényesek a korábbi megállapodásnál is nagyobb áldozatot várnak a szakszervezeti nyugdíjpénztár tagjaitól. A kötvényesek válaszul ad hoc bizottságot alkottak és közölték: szerintük a nyugdíjpénztári tagok jelentik a GM problémáinak gyökerét. Washington felé pedig azt üzenték: a kormány átstrukturálási tervét a befektetők jó része nem támogatja majd.

A bizottság arra figyelmeztetett, hogy ha nem valósul meg a kötvény-részvény csere, "az katasztrofális következményekkel jár több tízezer alkalmazottra és a gazdaság egészére nézve is".

A GM nem kommentálta a híreket, csak annyit közölt: elkötelezett az átstrukturálás mellett. A pénzügyi kormányzat korábban már felhasználta a csőd lehetőségét arra, hogy nyomást gyakoroljon a felekre a megállapodás érdekében, az elemzők nagy része úgy gondolja: a kabinet nem hagyná csődbe menni a vállalatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.